Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2010

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Občanská bezpečnostní komise informuje

09. 01. 2010

9.1.2010

Ve své první letošní informaci se ještě vrátím do závěru loňského roku. Odpoledne 19. prosince 2009 byla přifázováním turbogenerátoru TG41 ukončena odstávka 4.bloku. Trvala 63,3 dní.

Byla to jedna ze složitějších odstávek ve dvacetipětileté historii dukovanské elektrárny. Krom výměny paliva bylo provedeno jeho úplné vyvezení z reaktoru do bazénu skladování, aby mohla být provedena pravidelná kontrola vlastní tlakové nádoby reaktoru. Na bloku bylo realizováno na tři desítky investičních akcí tak, aby byl 4.blok připraven na zvýšení výkonu v odstávce, která začne zhruba za rok. Při ní bude zvýšen výkon bloku na 500MW a budou vyměněny i oba blokové transformátory, přes které je blok připojen do elektrizační sítě. Obdobně je to již od loňska provedeno na třetím bloku. Při pročítání Zpravodaje České nukleární společnosti jsem narazil na informaci o novém reaktoru: v USA byl patentován množivý jaderný reaktor s postupnou vlnou (TWR). Štěpení v tomto reaktoru probíhá ve vlně pomalu postupující palivem. Toto řešení dovoluje generovat po 50 až 100 let obrovské množství energie bez nutnosti výměny paliva. Reaktor s postupnou vlnou spotřebuje pro zahájení reakce jen velmi malé množství obohaceného jaderného paliva. Dále si vystačí s přírodním uranem nebo i s použitým palivem z dosavadních jaderných reaktorů. Umožní tak zásadním způsobem snížit zásoby použitého paliva a druhým palivovým cyklem také podstatně zmenší obavy z možného zneužití manipulace s jaderným palivem. A pak že se v jaderné energetice nevymyslí nic nového! Byla to jedna ze složitějších odstávek  ve dvacetipětileté historii dukovanské elektrárny. Krom výměny paliva bylo provedeno jeho úplné vyvezení z reaktoru do bazénu skladování, aby mohla být provedena pravidelná kontrola vlastní tlakové nádoby reaktoru.

        

Na bloku bylo realizováno na tři desítky investičních akcí tak, aby byl 4.blok připraven na zvýšení výkonu v odstávce, která začne zhruba za rok. Při ní bude zvýšen výkon bloku na 500MW a budou vyměněny i oba blokové transformátory, přes které je blok připojen  do elektrizační sítě. Obdobně je to již od loňska provedeno na třetím bloku.

        

Při pročítání Zpravodaje České nukleární společnosti  jsem narazil na informaci o novém reaktoru: v USA byl patentován množivý jaderný reaktor s postupnou vlnou (TWR). Štěpení v tomto reaktoru probíhá ve vlně pomalu postupující palivem. Toto řešení dovoluje generovat po 50 až 100 let obrovské množství energie bez nutnosti výměny paliva. Reaktor s postupnou vlnou spotřebuje pro zahájení reakce jen velmi malé množství obohaceného jaderného paliva. Dále si vystačí s přírodním uranem nebo i s použitým palivem z dosavadních jaderných reaktorů. Umožní tak zásadním způsobem snížit zásoby použitého paliva a druhým palivovým cyklem také podstatně zmenší obavy z možného zneužití manipulace s jaderným palivem.

       

A pak že se v jaderné energetice nevymyslí nic nového!

 

Ing. Bořivoj Župa, předseda OBK

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany