Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2015

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Středisko jaderného výzkumu CERN

Středisko jaderného výzkumu CERN

12.10.2015

Při své poznávací cestě v září navštívila OBK i Ženevu a středisko jaderného výzkumu CERN v Ženevě.

Ženeva CERN

Při své poznávací cestě v září navštívila OBK i Ženevu a středisko jaderného výzkumu CERN (z franc. Conseil Européen pour la recherche nucléaire). CERN byl zřízen roku 1954. Jeho cílem je spolupráce evropských států v oblasti čistě vědeckého a základního výzkumu,  jakož i výzkumu s ním do značné míry souvisejícího. Organizace se nezabývá činností pro vojenské účely, výsledky jejích experimentálních a teoretických prací se zveřejňují nebo jinak zpřístupňují veřejnosti. Česko se účastní její činnosti od roku 1993.

Měli jsme možnost si prohlédnout části, které souvisí s výzkumem a provozem LHC (Large Hadron Collider, česky Velký srážeč hadronů. V kruhovém asi 27 km dlouhém  tunelu pod zemí  je umístěn vlastní urychlovač se čtyřmi „ostrovy“ detektorů.

Jak to funguje. V tunelu uvnitř supravodivých magnetů a urychlovacích systémů jsou umístěny dvě kruhové vakuové trubice o délce přes 27 km a průměru necelých 10 cm. V nich jsou protiběžně urychlovány protony, elektrony popřípadě jádra prvků na rychlosti blízké rychlosti světla. Tyto částice se posléze pustí proti sobě, dojde ke srážce, při které vzniknou desítky částic, které vědci detegují a z jejich charakteristik  potom bádají nad tou nejniternější strukturou hmoty. Největší z detektorů s názvem ATLAS má rozměry šestipatrové budovy a je určen k detekci těch nejenergičtějších částic. Již se podařilo objevit existenci pouhých čtyř základních částic, včetně bájného Higgsova bossonu. Abych se přiznal, nepochopil jsem, proč je tak důležitý, ale nadšení, s jakým o této nepolapitelné až božské částici všichni mluvili, mne přesvědčilo, že to je asi něco klíčového, co souvisí s tajemstvím subatomového mikrosvěta..

Vůbec je obtížné pochopit, co se zde dělá. Nicméně jsme měli štěstí. Provázeli nás čtyři vědci z Čech a Slovenska, takže aspoň ta jazyková bariéra nepřekážela i když i tak bylo obtížné sledovat, o čem tihle nadšení a bystří lidé vlastně mluví. Ano, nadšení a obrovská píle a pracovitost z našich průvodců vyzařovala na sta honů.

Viděli jsme Velín urychlovače, výpočetní středisko CERNU, laboratoř na generování jaderných částic, testovací prostory supravodivých magnetů i velín detektoru ATLAS,

Budete-li mít příležitost, podívejte se tam. Skutečně to stojí za to. Potkáte se s technologiemi pracujícími v kilometrových rozměrech s přesností mikrometrů, s jadernými částicemi, s rychlostmi blízkými rychlosti světla, ve vysokém vakuu, při teplotách téměř absolutní nuly (-273,17 st. C). Potkáte se s exotickými materiály i technickými řešeními. Potkáte se s lidmi, kteří si doslova sahají na podstatu hmoty a vzniku všehomíra. Prostě stojí to za to.

Aleš John, předseda OBK při JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany