Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2015

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Zasedání OBK č. 5/2015 - aktuální provoz JE Dukovany

22.12.2015

V pátek 18.12.2015 proběhlo setkání OBK s ředitelem JE Dukovany M. Štěpanovským, proto přinášíme aktuální informace o stavu EDU.

 

Jak je to s licencemi?

Správní řízení pro licenci LTO EDU 1 bylo na žádost ČEZ přerušeno. Na žádost ČEZ byla současná licence pro 1. blok prodloužena do konce února 2016. Před náběhem bloku po odstávce s výměnou paliva musí ČEZ žádat o povolení k východu na MKV (Minimální kontrolovaný výkon). Po náběhu bloku bude licenční řízení LTO obnoveno.

Ostatní bloky mají platnou licenci, jsou odstaveny do režimu 6 bez manipulací s palivem a roztěsněním reaktorů, mají  platnou licenci a dalších žádostí k náběhu bloku netřeba.

Jak je to s kontrolami?

Na 1. bloku byla v pátek 18.12. ukončena pevnostní zkouška hermetických prostor (kontejnmentu) s výborným výsledkem. Byla to poslední zkouška pro průkazy  LTO. Nyní zbývá dokončit dokumentaci LTO k cca 700 svarů z období let 2000 – 2006. Po té bude ČEZ žádat o povolení k náběhu bloku po odstávce pro výměnu paliva. Očekává se, že by blok mohl být spouštěn v průběhu ledna až února 2016.

Na 3. bloku byly ukončeny předepsané mimořádné kontroly svarů a blok se připravuje k náběhu. Předpoklad je spouštění ještě v tomto roce.

Na 2. bloku probíhají předepsané kontroly svarů, zbývá cca 500 svarů. Očekává se dokončení a náběh bloku v únoru.

 

Stanovisko OBK

Co je problém?

Problémem je mimořádné odstavení bloků 2 a 3 a mimořádné prodloužení odstávky bloku č. 1 a přerušení procesu získání licence v rámci LTO EDU 1. To vede k diskusím a snížením důvěry obyvatelstva k EDU.

OBK konstatuje:

OBK dostává pravidelné a otevřené  informace od ředitele JE Dukovany M. Štěpanovského od září 2015, kdy se problém objevil. Podmínky a přijaté plány mimořádných kontrol se s časem mění (např. posun náběhu bloku, rozšíření rozsahu mimořádných kontrol a přerušení řízení o licenci).

V médiích se vyjadřuje jen SUJB a to neadekvátně až vulgárně (lemplové, jsem naštvaná, špatný outsorsing... ).

ČEZ se k situaci v médiích nevyjadřuje.

To vše ve srovnání s předchozími třiceti lety bezproblémového provozu potvrzeného mnoha mezinárodními misemi a i pozitivními vyjádřeními samotným státním dozorem působí jako ledová sprcha a vede k tomu, že se začínají šířit fámy (např. o zakonzervovaní EDU a dlouhodobém odstaveni). 

ČEZ EDU tak přichází o důvěru obyvatelstva v okolí.

OBK chce a musí ze svého poslání informovat obyvatelstvo odpovědně a kompetentně. Ne cestou médií, ale cestou přímého působení v rámci obecních samospráv.

OBK bylo současně informováno o přijatých opatřeních zavedením superkontroly kvalifikovanými pracovníky probíhajících revizí kontrol svarů (jeden kontrolor kontroluje a vystavuje protokol, druhý stejně kvalifikovaný kontrolor provádí nezávislou kontrolu jeho protokolu).

OBK doporučuje a nabízí EDU následují postup o kterém se domnívá, že pomůže obnovit ztracenou důvěru ČEZ v očích veřejnosti.

  1. Doporučujeme EDU zpracovat chronologický popis celé události (příběh) od iniciace vyvolané poruchou na heterogenním svaru superhavarijního napájení PG až po dnešní dobu, kdy je zpracován již  několikátý akční plán kontroly svarových spojů. Co se stalo, kdy se to stalo, kdo a jakým dokumentem rozhodl, proč bylo zvoleno odstavení bloku 2 a 3 pro kontroly a blok č. 4 byl ponechán v provozu a další skutečnosti a fakta k tomuto případu. Zkušenost nám velí, že paměť je ošidná a s odstupem času bez řádného zdokumentování se můžeme nadát i zkreslených interpretací.
  2. Jako podstatný prvek pro obnovení důvěry mezi obyvatelstvem a ČEZ EDU  je OBK  připraveno provést vlastními silami  a prostředky kontrolu procesů předání a převzetí zařízení z a do opravy, včetně převzetí dokladů o kontrolách a revizích, a to porovnáním postupu několika náhodně vybraných případů s předepsaným a dokumentovaným procesem.

Obě tato doporučení byla s vedením EDU projednána a akceptována.

 

K problematice se OBK vrátí po dokončení současného akčního plánu kontrol.

 

Za OBK při JE Dukovany - Aleš John, předseda

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany