Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2017

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Jak staví Westinghouse

Jak staví Westinghouse

12.5.2017

V programu cesty OBK do USA byla prohlídka a seznámení s průběhem stavby dvou bloků v JE Vogtle, s tlakovodními reaktory typu AP1000.  Krátký popis tohoto reaktoru byl v předchozím článku.

 Na lokalitě jsou již v provozu dva bloky PWR o výkonu 1110 MWe, spuštěné v letech 1987 a 1989. Vlastní stavební a montážní práce provádí firma Fluor a Westinghouse je zde jen jako inženýrský dozor projektanta. Investorem stavby je společnost Georgia Power a.s.

Lokalita Vogtle je na řece Savannah River, nedaleko městečka Waynesboro ve státě Georgia cca 150 km východně od Atlanty.

První,  co člověk při příjezdu na lokalitu uvidí, je rozsáhlé parkoviště, respektive jedno z mnoha, které jsou kolem celé lokality.

Vstup na staveniště je z hlediska bezpečnosti a ochrany přísně regulován.  Byli jsme upozorněni, že takové skupinové návštěvy jsou zde vzácností.  Kontrola pasů a hledání jestli jsme skutečně v seznamech s povoleným vstupem předcházela vybavení ochrannými prostředky. Dostali jsme bezpečnostní boty, helmy, brýle a barevné vesty. Po budově, kde sídlí řízení výstavby, jsme se mohli pohybovat jen s doprovodem. Vlastní staveniště jsme si mohli prohlédnout jen z autobusu. Platí přísný zákaz fotografování, na který jsme byli mnohokrát upozorňování.

Projekt AP 1000 je navržen na tzv. modulární způsob výstavby. Co to je? My jsme zvyklí z Dukovan i Temelína, že se vše montuje, svařuje a kompletuje přímo na místě v odpovídajících stavebně připravených místnostech - kobkách. To, jestli systém funguje, se zjistí, až je vše smontováno a dokončeno.  Modulární přístup znamená, že se sice vše potřebné dopraví na staveniště, ale ve zvláštní budově, připomínající budovu, ve které se kompletovaly na mysu Kennedy raketoplány, se s prefabrikátů sestaví vlastní stavební část modulu.  Do ní se smontují předem vyzkoušené funkční díly, čerpadla, nádoby, ventily atd. Po montáži se vše odzkouší a otestuje a teprve potom se celý takový modul, jeřábem dopraví na místo určení v elektrárně. Například modul reaktoru obsahuje vlastní nádobu reaktoru, dva parogenerátory s cirkulačními čerpadly a kompenzátorem objemu. Celý již těsnostně a hydraulicky vyzkoušený modul reaktoru se potom obrovským jeřábem dopraví dovnitř kontejnmentu.  Tam se propojí s dalšími moduly.

Takže vlastní stavební práce, které jsme viděli, jsou jen stavby plášťů budov, strojovny, reaktorovny s kontejnmentem a dalších budov jaderné elektrárny. Tomu všemu vévodí výstavba dvou chladicích věží.

Na stavbě pracuje v nepřetržitém režimu na 6000 pracovníků. Je zde pořádek, velké díly se skladují na ploše staveniště zakryté provizorními „stany“.   Doprava na staveniště se organizuje po železnici z přístavu na řece Savannah.

Co mne zaujalo a co nevidíme u nás je, že osvětlení staveniště není stacionární, ale všude jsou převozné diesel generátory s reflektory, takže si posvítí přesně tam, kde je to aktuálně potřeba. 

Celkový dojem ze stavby je velmi dobrý. Všichni, se kterými jsme mluvili, věděli, co mají dělat.  O své práci vykládali se zaujetím, odpověděli na všechny dotazy a věnovali se nám skutečně pečlivě. Musím jim za přípravu a provedení exkurze na lokalitě Vogtle alespoň takto na dálku poděkovat.

Soubory ke stažení

Prezentace fy Westinghouse při setkání se zástupci regionu JE Dukovany

 

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany