Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2017

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Malé jaderné reaktory

16.2.2017

Začátkem února se uskutečnil v Praze na Jaderné fakultě ČVUT již třetí ročník konference o malých jaderných reaktorech. 

Řeknete si, proč malé reaktory, když se nyní tak mluví o výstavbě nových velkých jaderných bloků v EDU a ETE?

Inu i oblast malých reaktorů má své místo. Všeobecně jsou po desítky let používány pro pohon vojenských plavidel, ale i k pohonu jaderných ledoborců. A nyní se začínají chystat i další civilní projekty. Dokončuje se projekt plovoucí jaderné elektrárny pro vzdálené oblasti Čukotky a Indonésie. Chystá se velmi zajímavý projekt výstavby několika desítek malých jaderných reaktorů ve Velké Británii, které by mimo výrobu elektrické energie dodávaly i teplo. Zejména v britském vnitrozemí, kde je nedostatek velkých řek pro chlazení velkých jaderných bloků. Další projekty jsou připravovány pro vzdálené oblasti Jižní Ameriky a Aljašky, stejně jako pro dálnou Sibiř a Afriku. Stručně řečeno, všude tam, kde jsou rozsáhlé elektrické sítě nahrazeny lokálními rozvody elektrické energie napojené většinou na dieselové generátory, se začíná mluvit o možnosti instalace malých jaderných reaktorů. Bezúdržbových, s minimem obslužného personálu.

V Česku je mnoho firem, které jsou schopné navrhnout, vyrobit a dodat systémy jak pro velké bloky, tak pro takové malé jaderné elektrárny. Vyjmenuji jen některé systémy chemické kontroly, radiační ochrany, diagnostiky zařízení a nakonec třeba i celou strojovnu s malou turbínou a generátorem a vyvedením výkonu.

Další oblastí je vývoj a výzkum, Ústav jaderného výzkumu v Řeži přichází s projektem malého reaktoru chlazeného směsí tekutých solí. Projekt reaktoru, který patří do tzv. 4 generace, je sice v počátcích, ale na něčem se přece musí udržovat znalosti a dovednosti mladé generace inženýrů a výzkumníků.

Ono totiž nelze čekat, až se někdy za deset, dvacet let začne stavět nový blok u nás.

Výstavba malých jaderných reaktorů pro výrobu elektřiny a tepla se totiž očekává dříve než výstavba velkých jaderných bloků, a to je příležitost pro české firmy, které by tak mohly udržet své jaderné znalosti a zkušenosti až do doby, kdyby se zapojily do výstavby nových bloků u nás.

 

Aleš John, předseda OBK při JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany