Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2018

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Kontrolní odstávka 4. bloku EDU

17.4.2018

V pátek 13.4. (ach ten pátek 13.) byl odstaven 4. blok JE Dukovany pro mimořádnou kontrolu některých částí sekundárního okruhu. Proč k tomu došlo?

EDU zavádí pro nedestruktivní kontroly materiálu a spojů novou, citlivější technologii. V rámci kontrol se začala mimo klasické prozařování a kontrolu spojů gama zářením (zářiče kobaltové nebo iridiové) – v technické hantýrce tzv. rentgenování, používat i metoda ultrazvuková. Tak jako v medicíně, buď se udělá rentgen, nebo se udělá ultrazvuk J. Ultrazvuková metoda je citlivější, tzn., že „vidí“ mnohem menší defekty v materiálu. Je tedy citlivější. A to se právě stalo teď na EDU. V rámci kontrol byl na plánované kontroly svarů na druhém bloku nasazen mimo „rentgen“ i ultrazvuk.  A výsledky ukazovaly na některých spojích sekundárního okruhu indikace, tzn.  podezření na závadu. Vedení EDU se rozhodlo na základě těchto nálezů provést mimořádné kontroly  i na dalších blocích. Proto byl odstaven blok č. 4 pro mimořádnou kontrolu a podle výsledků může být odstaven i blok. 3. První blok má plánovanou odstávku pro výměnu paliva a kontroly v květnu 2018, takže u něj budou zahrnuty tyto kontroly do plánu prací odstávky. 

Tento přístup předběžné opatrnosti je potřeba chválit. Máme indikaci, tak to raději překontrolujeme všude. Potud tedy v EDU vše OK a klobouk dolů.

Co bych mohl za občanskou bezpečnostní komisi doporučit pro příště, neboť nové technologie a poznatky budou stále přicházet, je, předem oznámit, co se připravuje a co to může přinést. Mělo se říct: „nasazujeme novou metodiku kontrol, je citlivější a pokud objevíme na některých spojích indikace, které jsme dřívější metodou neindikovali, preventivně je překontrolujeme, vyhodnotíme a třeba i opravíme. I za cenu ztráty výroby a odstavení bloku. Tím ustanou všechny „zasvěcené diskuse“ v hospodách a jede se dál. Prostě v duchu nastavené a fungující otevřenosti a transparentnosti. Hodně se o ní v poslední době mluví.

Mimochodem, tento problém aplikace citlivějších metod diagnostiky a podrobné analýzy nálezů se objevil i na jiných elektrárnách ve světě. Elektrárna Beznau ve Švýcarsku, Flamanville a další bloky  ve Francii, belgický Doel a další. Tedy nic nového pod sluncem.

Tak uvidíme, jak to dopadne v EDU.

 

Aleš John OBK EDU

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany