Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2014

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Konference Budoucnost EDU ve Valči

Konference Budoucnost EDU ve Valči

16.6.2014

Nosným tématem a hlavní otázkou bylo, jaký bude osud JE Dukovany v příštích desetiletích.

Budoucnost JE Dukovany

V prostředí úchvatně rekonstruovaného zámku Valeč uspořádalo sdružení Energetické Třebíčsko a Občanská Bezpečnostní komise JE Dukovany ve čtvrtek 12.6. konferenci Budoucnost JE Dukovany. Konference se zúčastnilo na 200 účastníků v organizační režii společnosti  EventEra.

Nosným tématem a hlavní otázkou bylo, jaký bude osud JE Dukovany v příštích desetiletích. Na tuto otázku odpovídali pod moderací A. Johna (OBK)  představitelé  ČEZ  L. Štěpánek, MPO  P. Gebauer, SUJB  D. Drábová a  vyjádřili se k ní i hejtmané M. Hašek a J. Běhounek, ministryně V. Jourová, předseda Energetického Třebíčska V. Jonáš a další.

MPO vyjevilo, že v koncepci energetické politiky s EDU počítá. ČEZ jednoznačně vyhlásil, že hodlá prodloužit provoz EDU až do období 2035. S výstavbou nového bloku v EDU však stanovisko již tak jednoznačné nebylo a zaznívaly zejména argumenty ekonomické návratnosti investice.

Oba hejtmané i ministryně V. Jourová jednoznačně vyslovili podporu výstavbě nového bloku v Dukovanech jako přirozenou náhradu současných bloků až se naplní jejich životnost. Bylo konstatováno, že odstavení současných bloků EDU bez náhrady novým blokem může znamenat velký sociálně ekonomický problém pro region. Za obyvatelstvo regionu vystoupili starostové V. Měrka, V. Černý a M. Křišťál, kteří jasně vyjádřili, že obyvatelstvo se s provozem EDU již sžilo, byť i za cenu osobních obětí. Zastavení provozu současných bloků bez náhrady novým blokem by obyvatelé vnímali jako podraz na obyvatelstvu a museli by přijmout odpovídající opatření.

Diskuse byly někdy bouřlivé, ale nakonec se vše zvládlo a ještě si účastníci prohlédli prostory rekonstruovaného zámku Valeč i bioplynovou stanici, která celý komplex zámku zásobuje teplem. Jen dodávám „Klobouk dolů, pane  Bronislave Valo“.

 

Konference přijala následující závěr:

Na konferenci s dvěma sty účastníky zazněly plány o budoucnosti Jaderné elektrárny Dukovany včetně možných komplikací.  Konference upozornila na problém, který nastane, pokud bude elektrárna Dukovany bez náhrady odstavena.

 

Účastníci konference:

- Vyjádřili jednoznačně podporu k výstavbě pátého bloku v Dukovanech.

- Konference potvrdila připravenost a zájem regionu pro další rozvoj elektrárny.

- Konference pověřuje hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka, hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška a zástupce jaderné veřejnosti Vítězslava Jonáše k neodkladným jednáním s ministerstvem průmyslu a vládou České republiky k řešení tohoto problému.

- Energetické Třebíčsko pošle dopis na ministerstvo průmyslu s požadavkem o nominaci dvou zástupců z regionu do pracovní skupiny vytvářející strategii jaderné energetiky.

 

To, co nezaznělo, a je to spíše mé přání:

Bylo by pěkné, kdyby ČEZ jako hmatatelný důkaz, že to myslí s výstavbou nového bloku v EDU vážně, vypsal do konce letošního roku zjišťovací řízení na EIA. Myslím, že by to region kvitoval s velkým uspokojením.

Aleš John

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany