Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2014

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Mými „zákazníky“ jsou obyvatelé 128 obcí z okolí dukovanské elektrárny

Mými „zákazníky“ jsou obyvatelé 128 obcí z okolí dukovanské elektrárny

S Alešem Johnem o jeho vztahu k elektrárně a plánech OBK v rozhovoru pro časopis ČEZ News

10.2.2014

S Jadernou elektrárnou Dukovany spojil Aleš John velkou část svého profesního života, v její blízkosti i bydlí. Proto neváhal, když jej zástupci sdružení Energoregion 2020 oslovili s tím, že by se mohl stát členem Občanské bezpečnostní komise. Ta funguje jako nezávislý kontrolní orgán, zajišťující úzké a dobré vztahy mezi elektrárnou a lidmi, žijícími v okolních obcích.   

1. Jaký je pohled Aleše Johna – občana na Jadernou elektrárnu Dukovany a její vliv na okolí?

Vliv na okolí se překvapivě změnil. Počátkem devadesátých let jsme bojovali o přežití a nikdo nás tu nechtěl. Dnes už lidé v okolí vědí, že bez elektrárny by zde bylo pusto a prázdno. Nyní zaznívají spíše obavy, co bude, protože provoz nelze prodlužovat do nekonečna. 

2. Občanská bezpečnostní komise (OBK) pracovala už v době, kdy jste v Dukovanech působil na pozici technického ředitele. Jak jste tehdy vnímal její roli a užitečnost? Byl to jiný pohled, než jaký máte dnes?

Tehdy – a to se vracíme někam do roku 1995 – jsme skutečně museli přesvědčovat obyvatelstvo v okolí, že provoz EDU je bezpečný a bez vlivu na životní prostředí. Nápad, že vyškolíme pár přemýšlivých lidí s přirozenou autoritou z okolních obcí a dáme jim veškeré informace včetně možnosti podívat se do provozu, se ukázal být správný. Můj pohled na OBK se nezměnil. Komunikace a vztahy mezi elektrárnou a obyvateli v okolí se musí neustále udržovat, opečovávat a budovat. Chceme jít ještě dál a po vzoru Francie nebo Švédska zakotvit OBK i v zákoně.

3. Co vás přivedlo ke vstupu do komise?

V jaderné energetice jsem získal technickou, komunikační i manažerskou zkušenost. Když se mne zástupci Energoregionu 2020 začátkem roku 2013 zeptali, jestli nechci být jedním z jejich reprezentantů v OBK, moc jsem neváhal. Vidím v tom příležitost, jak smysluplně zúročit své znalosti a praxi. A také je to nová výzva. Mými „zákazníky“ jsou obyvatelé 128 obcí z okolí dukovanské elektrárny, kterým musím tlumočit jejich jazykem to, co je zajímá a co chtějí vědět.

4. Smyslem existence Občanské bezpečnostní komise je snaha o posílení vzájemné důvěry mezi občany a elektrárnou. Co všechno komise dělá?

Jako členové OBK jsme pravidelně informování o tom co se v EDU děje, máme schůzky s vedením elektrárny, můžeme se sami do elektrárny podívat, promluvit si se zaměstnanci. To vše pomáhá k tomu, abychom si vytvořili názor o úrovni bezpečnosti provozu a tento názor potom tlumočili obyvatelstvu. Cílem komise je nezávislý kontrolní dohled nad bezpečnostními výsledky provozování jaderné elektrárny.

5. Jak funguje spolupráce mezi současným vedením Jaderné elektrárny Dukovany a OBK?

Pro mne zatím skvěle. Léta znám své partnery ve vedení elektrárny, rozumíme si a nevidím žádný problém, na němž by se spolupráce zadrhla.

6. V jaderné energetice se pohybujete už řadu let, účastnil jste se i mezinárodních projektů, máte v oboru bezpočet kontaktů. Budou vám tyto kontakty a zkušenosti užitečné i při práci komise?

Nepochybně. Vím, jak to vypadá v podobných elektrárnách ve světě, mohu porovnávat a mohu některé kontakty prodloužit i do Dukovan. Když se s někým osobně znáte, pochopitelně se na něj můžete snáze obrátit s prosbou o laskavost.

7. Co považujete za svůj hlavní úkol v rámci činnosti OBK?

Přesvědčit ostatní kolegy v komisi k větší aktivitě, nastavit standardní komunikační kanály jako jsou web či facebook, pravidelně přispívat do místních periodik a v případě potřeby a zájmu besedovat s občany. Témat je hodně.

8. Jaderná elektrárna Dukovany patří k významným zaměstnavatelům v rámci regionu. Jak vnímají obyvatelé okolních obcí blízkost jaderné elektrárny?

Lidé v okolí se nebojí, že elektrárna „vybuchne“, naopak se začínají obávat, že jednou skončí a nebude mít následovníka. V širokém okolí je to jediný prosperující velký podnik. Odstavení elektrárny by byla ekonomická katastrofa pro region, což si začínají uvědomovat i někteří politici.

9. Patříte k předním českým odborníkům na jadernou energetiku, je s ní provázán celý váš profesní život. Jak moc vás „ničí“ různé laické názory na jadernou energetiku a rizika s ní spojená typu „jaderná elektrárna ozařuje okolí“?

Ozařování je takový folklor. Co mi ale začíná vadit, jsou úvahy typu „absolutní bezpečnost“, tedy nějaké zázračné projektové řešení, které by garantovalo, že nikdy nedojde k sebemenší nehodě. Věčné vymýšlení nových a nových, byť naprosto neuvěřitelných katastrofických scénářů a jejich řešení je cesta do pekel.

10. Původně jste vystudoval lékařskou elektroniku. Co vás přivedlo k jaderné energetice?

Lékařská elektronika není jen EKG a EEG, ale je to i rentgen, nukleární medicína a terapeutické ozařovače. Od záření je jen kousek k radiační bezpečnosti a od ní zase není daleko k jaderné energetice.

 

Zdroj: ČEZ News Leden 2014, autor: Ondřej Vichnar

Foto: WWA

 

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany