Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2014

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
OBK představuje GMF

OBK představuje GMF

15.4.2014

Zástupci OBK se účastnili setkání obcí Group of European Municipalities with nuclear Facilities a jednali o ukládání radioaktivní odpadů.

V roce 1993 obecní samosprávy (municipality) v okolí evropských jaderných zařízení začaly koordinovat svůj pohled na jaderná zařízení ve svých regionech a začaly tak více vstupovat do vztahů s provozovateli jaderných zařízení. Tím začaly také více ovlivňovat procesy Evropské Unie majících vliv na území a jejich obyvatelstvo. Vzniklo tak sdružení evropských obcí, na jejichž území se nachází jaderná zařízení, respektive zařízení ve velké míře nakládajících s radioaktivními látkami – Group of European Municipalities with nuclear Facilities (GMF).

GMF se zaměřuje zejména na informování obyvatelstva a zvyšování povědomí obyvatel o provozu a dopadech provozu jaderného zařízení na životní prostředí a obyvatelstvo. Velmi důležitá je diskuse o budoucnosti regionu po ukončení provozu jaderného zařízení s cílem vytvořit dostatečné ekonomické kompenzace regionu pro jeho udržitelný rozvoj v období ukončení provozu jaderného zařízení. Nezanedbatelný není ani dohled na nakládání s radioaktivními odpady, jejich bezpečné skladování konečné uložení.

Je žádoucí, aby se samosprávy účastnily na rozhodovacích procesech spojených s jaderným zařízením a úložišti radioaktivních odpadů. Tím budou také garantovány principy lokální demokracie.

GMF se zúčastňuje evropského dialogu a přenáší informace z evropské na teritoriální a lokální úroveň a tím podporuje účast místních samospráv na konkrétních projektech výstavby v lokalitách.

Členové GMF, kterých je na několik desítek a patří k nim i obec Rouchovany a Dukovany, se pravidelně setkávají a vyměňují si zkušenosti a informace. Poslední setkání proběhlo 7. a 8. dubna v Bruselu. Tématem bylo ukládání radioaktivních odpadů. Tato otázka je zajímavá i pro region JE Dukovany, protože mimo čtyř bloků elektrárny je v jejím areálu vybudováno i trvalé úložiště radioaktivních odpadů (URAO) produkovaných oběma českými jadernými elektrárnami. Toto úložiště je provozováno státní firmou SURAO (Správa úložišť radioaktivních odpadů). Poslední zasedání GMF připomenulo, že OBK bude muset komunikovat nejen s ČEZ, ale i se SURAO, tak abychom mohli nezaujatě informovat obyvatelstvo o plánech a koncepcích v ukládání radioaktivních odpadů v našem regionu.

Aleš John, předseda OBK EDU

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany