Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2014

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
OBK se představuje čtenářům Horáckých novin

OBK se představuje čtenářům Horáckých novin

6.5.2014

První z řady článků zástupců OBK, které budou vycházet v Horáckých novinách na Třebíčsku.

V prvé  polovině devadesátých let si začaly obce v okolí JE Dukovany vytvářet společenství, s cílem lépe koordinovat spolupráci regionu v okolí EDU. Jedná se zejména o 128 obcí z okresů Třebíč, Znojmo a Brno venkov sdružených v Energoregionu2020 aobce v pětikilometrovém pásmu tzv. Ekoregion 5.

Tato sdružení ustavila odbornou komisi, jejíž poslání je informovat obce o provozu EDU a udržovat odbornou komunikaci mezi elektrárnou a obyvatelstvem. Takovou třetí nezávislou komunikační linku po linii provozovatele ČEZ a linii státního dozoru SUJB.

Tato Občanská bezpečnostní komise funguje od roku 1995 ao její činnosti a aktuální situaci v oblasti provozu JE Dukovany a informacích z jaderné energetiky se můžete více dozvědět na www.obkjedu.cz

Tolik tedy k připomenutí, kdože je to OBK EDU a proč vystupuje na stránkách Horáckých novin.

Ohlédněme se tedy pohledem OBK při JE Dukovany za první třetinou roku2014 aco se v ní událo na elektrárně.

Všechny čtyři bloky EDU byly provozovány podle plánu bezpečně a spolehlivě bez porušení předepsaných pravidel a odchylek od technických parametrů. K dnešnímu dni vyrobily více než 5000 GWh elektrické energie. V letošním roce proběhly zatím dvě odstávky pro výměnu paliva a revize zařízení. V únoru – březnu na bloku č 3 av dubnu na bloku č. 2. Výměna paliva na dalších dvou blocích je plánována na letošní září a prosinec. Uskutečnilo se několik protihavarijních cvičení, z nichž zejména to s názvem „Blackout“ v březnu simulovalo fungování EDU při rozpadu elektrizační soustavy. Pokračovala realizace investičních modernizačních projektů, pro zvýšení bezpečnostní úrovně EDU v souladu se světovými „po fukušinskými trendy“ na zvyšování bezpečnosti provozu jaderných elektráren. Zaměření se týkalo požární ochrany a zvýšení odolnosti proti extrémním povětrnostním vlivům.  Z těchto akcí zejména realizace tzv. dodatečných chladicích věží pro nezávislé chlazení bezpečnostních systémů představuje klíčovou modernizační akci.

Na elektrárně pracuje 1155 zaměstnanců ČEZ a to jak 711 kmenových zaměstnanců EDU, tak další pracovníci centrálních útvarů ČEZ a samozřejmě stovky, ne-li tisíce zaměstnanců  servisních a dodavatelských organizací. Řekl bych, že trvale nalézá na EDU denní práci na čtyři tisíce lidí. Každý může nějakým způsobem ovlivňovat bezpečnost provozu elektrárny. Proto i v  letošním roce pokračuje intenzivní projekt zvyšování kultury bezpečnosti – bezpečného chování pracovníků. Letos pod heslem „pracuj bezpečně, i když se nikdo nedívá“. To je dobrý přístup. Jen se podívejme kolem sebe, jak se chováme, jak dodržujeme pravidla bezpečného chování v běžném životě, třeba na silnicích. Letos EDU obhájilo již po šesté titul Bezpečný podnik, který uděluje  Český úřad bezpečnosti práce.

OBK EDU se setkává pravidelně s vedením elektrárny a nechává se informovat o provozu EDU. A nejen to. Na posledním setkání 30. dubna padaly i dotazy na stav zařízení a konkrétní postupy oprav třeba cirkulačních čerpadel, jak je elektrárna připravena na  extrémní sucha a možný  dlouhotrvající nízký stav vody v řece Jihlavce a zejména to, co zajímá všechny …… co bude dál s EDU. Zejména po zrušení výběrového řízení na ETE 3,4, v jehož rámci se počítalo také s možností výstavby dalšího bloku v EDU.

OBK EDU společně s Energetickým Třebíčskem pořádá 12. května  ve Valči konferenci s názvem Budoucnost EDU, kde na zásadní otázky prodlužování  provozu EDU, možnou výstavby nového bloku  a vůbec dlouhodobé perspektivě lokality   budou diskutovat zástupci MPO, ČEZ, SUJB, krajů a  samospráv obcí. Budeme tak mít možnost  od  ministryně V. Jourové, hejtmanů  J. Běhounka a  M. Haška, ředitele L. Štěpánka z ČEZ,  ředitele P. Gebauera z MPO, předsedkyně D. Drábové z SUJB,  starostů V. Měrky a V. Černého, předsedy Energetického Třebíčska V. Jonáše a dalších slyšet závazně, jak má budoucnost  EDU vymyšlen majitel a provozovatel a jaké jsou představy regionu o budoucnosti JE Dukovany.  Očekáváme, že se dozvíme, zda-li bude náš region regionem energetickým na mnoho dalších desítek let a nebo ne. 

květen 2014

Text: Aleš John, předseda OBK EDU  pro Horácké Noviny

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany