Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2015

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
OBK v JE Mochovce

OBK v JE Mochovce

15.6.2015

Členové Občanské bezpečnostní komise při JE Dukovany navštívili ve dnech 10. a 11. června JE Mochovce a Úložiště radioaktivních odpadů JAVYS na Slovensku.

OBK se setkala s primátorem města Vráble, starostou obce Kalná a dalšími zástupci regionu elektrárny Mochovce, se kterými OBK udržuje dlouhodobé kontakty, a diskutovala oblasti společného zájmu, dotační problémy a problémy spojené s provozem a výstavbou velkých energetických zařízení, jakým nepochybně JE Mochovce jsou.   

Na EMO jsme si prohlédli Energoland, nové informační centrum, plné interaktivních nápadů. Centrum si klade za cíl představit komplexní pohled na energetiku, životní prostředí a ekologii zejména pro cílovou skupinu mládeže. Tedy plno internetových, vizuálních a mobilních vychytávek.

Do programu návštěvy byla zahrnuta i prohlídka havarijního řídícího střediska JE Mochovce a trenažérů pro provozované bloky EMO 1,2 a nové bloky EMO 3,4.  Ten druhý je již na principech generace 3, tedy počítačový a vše je ovládané přes obrazovky. Je zde použitý systém fy AREVA.

Měli jsme možnost si prohlédnout dokončovanou JE EMO 3, 4 a byli jsme informování o postupu výstavby a spouštění. Stavební část je hotová, dokončuje se montáž zařízení. Stále platí vládní termín spouštění EMO 3 - rok 2016 a EMO 4 - rok 2017.

Závěrem jsme si prohlédli úložiště radioaktivních odpadů, které provozuje státní společnost JAVYS. Úložiště je nedaleko areálu elektrárny, je nadzemního typu a velmi podobné tomu, s čím se setkáváme na úložišti RAO v EDU (provozuje SÚRAO). Jistě, jsou zde technické rozdíly, které vycházejí z místních podmínek, ale to na přístupu k izolaci radioaktivních látek systémem bariér nic nemění.  Na rozdíl od úložiště EDU je v Mochovcích použita izolace jílovými vrstvami a ukládání ve vláknobetonových kontejnerech. Je také zvolen trochu jiný přístup k zastřešení otevřených skladovacích jímek. Zejména ve vedru, které po celou dobu naší návštěvy panovalo, bylo příjemné se trochu ochladit v podzemní monitorovací šachtě, která je pod celým úložištěm a sleduje stav a těsnění jímek. Slovensko se podobně jako Česko snaží vypořádat s trvalým uložením použitého jaderného paliva a stejně jako v Čechách také hledají vhodnou lokalitu, ale o tom třeba někdy příště.

OBK hodnotí celou návštěvu jako velice přínosnou s možností porovnat a vytvořit si vlastní názor, jak to dělají jinde, a ten potom předávat obyvatelstvu.

 

Aleš John, předseda při OBK JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany