Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2024

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Malé modulární jaderné reaktory

4.3.2024

V posledních dvou letech se stále častěji objevují v mediích informace o tzv. Malých modulárních jaderných reaktorech – Small modular reactors (SMR).  I Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR se nechalo slyšet a zařadilo SMR do Koncepce rozvoje jaderné energetiky. Pojďme si říct, co se pod SMR vlastně myslí.

Rozklíčujme vlastní pojem SMR. Jaderný reaktor to je zřejmé, to již víme co si pod tím představit.  Malýje již trochu diskutabilní. Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která sídlí ve Vídni (MAAE) doporučuje výkon max. 100 MWe. Ale jsou projekty, jako třeba Rolls Royce, který připravuje tlakovodní SMR o výkonu 450 MW (tedy téměř jako EDU). Zatím se držme rozpětí „malosti“ od 1 do 450 MWe.  K dnešnímu dni MAAE registruje na 75 různých projektů SMR.

Největší nejasnost je s pojmem modulární. Jednotný přístup nenacházíme. Mohli bychom si třeba říct, že celé tepelné technologické schéma takové jaderné výrobny rozdělíme na funkční technologické moduly, které vyrobíme a zkompletujeme ve výrobním závodě. Odzkoušíme, odladíme a dopravíme na lokalitu jako jeden modul. Tam to odzkoušené jen propojíme a spustíme. Můžeme tak mít moduly například pro: zdroj páry i s jaderným reaktorem v integrované hermetické nádobě, která představuje kontejnment. Vlastní stavební část může být také prefabrikovaná, turbína s generátorem může tvořit další modul, a tak bychom mohli pokračovat. Prostě takové obří „LEGO“. Trochu ouvej je ale s dopravou na místo, což není neřešitelný problém. Existují projekty, které počítají s moduly velikosti přepravního kontejneru.

Takový SMR na papíře je jednoduchý, je levný, má krátkou dobou výstavby, je velmi spolehlivý, bez žádných materiálových záludností. Ty záludnosti se pravděpodobně objeví, až když začneme převádět projekt do realizace. Problémy se mohou kupit, termíny prodlužovat, náklady zvyšovat. Ale to většinou platí pro každou novinku.

Mohlo by se zdát, že zatracuji SMR, ale není tomu tak, naopak jsem fandou SMR. Sleduji trendy po dvě desítky let. Zatím mně vadí, že vše je jen na papíře.

Velké jaderné firmy představují na veletrzích a konferencích své modely SMR. I ČEZ má projekt se SMR, který je ve stadiu studie proveditelnosti. Dále má ČEZ dohody se sedmi společnostmi, které SMR připravují. Letos by se mělo upřesnit, s jakými projekty SMR bude ČEZ dál pokračovat.

A pro technické fandy uvádím několik perspektivních projektů SMR: Francouzský projekt NUWARD (EdF). Korejský projekt KHNP Smart a nebo AP 300 od firmy Westinghouse. A nemohu opomenout argentinský projekt Karem 25. Společnost GE vyvíjí SMR s varným reaktorem a třeba Nuscale má unikátní projekt dvanácti modulů v jednom velkém bazénu.

A ještě České projekty SMR: Skupina UJV Řež vyvíjí SMR CR-100 s výkonem 100 MW s odběrem tepla. Také je tu projekt Energy Well s reaktorem chlazeným tekutou solí, plynem chlazený projekt SMR Allegro, projekt yysokoteplotního reaktoru HEFASTO. Skupina Witkowitz vyvíjí SMR David, prof. Radek Škoda představuje teplárenský SMR Teplátor, atp.

Celkem bychom mohli napočítat na 10 projektů vyvíjených v Česku.

A tak si říkám, že máme být stále na co hrdí. Určitě se ještě k SMR vrátíme a postupně i s větším detailem.

Aleš John, předseda OBK při JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany