Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2008

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Občanská bezpečnostní komise informuje

22. 6. 2008

Představu, že trvale rostoucí poptávka po elektrické energii dynamicky se rozvíjejícího průmyslu pokryjí větrníky či úspory energie, opustila již většina států. Uvádím několik příkladů ze světa.
Švýcarská společnost Atel podala žádost na výstavbu nové jaderné elektrárny v lokalitě Niederamt. Je to poblíž již provozované JE Goesgen. Místní obyvatelstvo velice silně podporuje tuto výstavbu a minulý rok parlament místního kantonu přijal usnesení 
na urychlení této výstavby. Uvažuje se zde o bloku s výkonem 1100 až 1600 Mw el.

Občanská bezpečnostní komise informuje

8. 6. 2008

Obsahem dnešního příspěvku bude informace o mimořádných událostech na dvou jaderných elektrárnách. 3.června 2008 došlo na dukovanské elektrárně k odpojení obou turbín 2. výrobního bloku od sítě. Příčinou ranní události (9.23hod) byla chybná manipulace pracovníka měření a regulace. Na záložním velínu 2. bloku uzavřel hlavní uzavírací armaturu (ventil) cirkulační smyčky č.4. Každý výrobní blok má 6 nezávislých cirkulačních smyček, které přivádí horkou vodu z reaktoru do parogenerátorů. Zde se vyrábí pára pohánějící obě turbíny. Na přerušení průtoku primární vody smyčkou zareagovaly ochranné automatiky bloku, které snížily jeho výkon na 6%. Automatiky pracovaly přesně dle projektu. 

Občanská bezpečnostní komise informuje

26. 5. 2008

Druhá letošní odstávka konaná na 2.bloku byla ukončena 14.5. a to o 2,5 dne před plánovaným termínem. Odstávka byla významná ze tří důvodů:

Občanská bezpečnostní komise informuje

11. 5. 2008

Kromě pravidelných denních zpráv o provozu JE dostávají komisaři i výběr informací z jaderné energetiky ve světě. První zpráva je z Finska: Finská energetická společnost TVO požádala 25.4.2008 finskou vládu o předběžný souhlas s výstavbou nového jaderného bloku Olkiluoto 4.V současné době vydala vláda rozhodnutí na konečné ukládání jaderného paliva ze dvou stávajících bloků Olkiluoto 1,2 a z rozestavěného bloku 3. Současná infrastruktura na lokalitě Olkiluoto, včetně trvalého úložiště paliva a nakládání s jaderným odpadem, vytváří mimořádné ekonomické výhody.

Občanská bezpečnostní komise informuje

27. 4. 2008

Ve čtvrtek 24.dubna pozvali hejtmani Jihomoravského kraje a kraje Vysočina starosty obcí 20ti km pásma kolem elektrárny Dukovany na setkání do hrotovického Sporthotelu. Důvodem byla informace o současném i budoucím provozu elektrárny. Zástupci hasičů, vojska, policie a krajů referovali o své připravenosti zasáhnout dle potřeb vnějšího havarijního plánu.Ten je zpracován pro případ mimořádných událostí, které přesahují hranice elektrárny.

Občanská bezpečnostní komise informuje

13. 4. 2008

Již podruhé zorganizovala dukovanská elektrárna společné cvičení ČEZ, ČEPS, SEPS a E.ON, letos pod názvem „BLACKOUT 2008“.
Úplná ztráta napětí je nepříjemný stav pro všechny elektrárny i spotřebitele, ale pro jadernou elektrárnu to představuje obzvláštní nebezpečí. Proto se sešli odborníci všech energetických firem, kterých se může rozsáhlý beznapěťový stav dotknout a kteří ho dokáží eliminovat a v konečné fázi zcela odstranit.

Občanská bezpečnostní komise informuje

30. 3. 2008

Komisaři se sešli na svém prvním letošním zasedání 5.3.2008. Na počátku jednání byla podepsána novela Dohody  o ustavení OBK. Aktualizace dohody spočívala ve zvýšení počtu členů komise na sedm, doplnění článku o vzdělávání komisařů a změny statutárních zástupců ČEZu.
Dalším bodem programu bylo zhodnocení zprávy o činnosti za minulý rok a rámcové schválení základních akcí na rok příští, mezi kterými nebude chybět již tradiční podzimní seminář.

Občanská bezpečnostní komise informuje

16. 3. 2008

V předminulém čísle (omlouvám se čtenářům, že jsem nestihl příspěvek do minulého čísla) jsem psal o krátké dvacetidenní odstávce.
Zkracování odstávek EDU je promyšlenou činností, která je součástí velkého projektu – projektu „ Bezpečně 16 Terrawatthodin EDU“ ve zkratce B16TEDU, který směřuje k dosažení roční výroby v úrovni 16 miliard kilowatthodin po roce 2013.
Ke zvýšení výroby vedou dvě cesty: jednou je zvyšování výkonu a druhou racionální využití všech dní v roce.

Občanská bezpečnostní komise informuje

18. 2. 2008

Na třetím bloku probíhá dvacetidenní odstávka pro výměnu paliva. Je to první tak krátká odstávka a proto bych chtěl k této novince přičinit několik poznámek.
Při zahájení provozu byly délky odstávek stanoveny dle požadavků výrobců zařízení na rozsah a četnost revizí a prohlídek.To bylo před více jak dvaceti léty. Od té doby prošla instrumentace elektrárny zásadní obměnou. Jednotlivá zařízení i celé funkční celky byly nahrazeny přístroji o dvě až tři generace mladšími, které již nepotřebují tak častou a rozsáhlou kontrolu a mnohdy jsou dokonce vybaveny i obvody pro autodiagnostiku.

Občanská bezpečnostní komise informuje

3. 2. 2008

Dnes se nejprve podíváme na aktuální stav na elektrárně a pak si povíme, co lze vypozorovat o provozním stavu elektrárny při pouhém průjezdu kolem ní.
Kolotoč odstávek zahájil letos 3. blok. Odstávka začala 2.února a  bude nejkratší v historii elektrárny. Oproti průměrným třiceti dnům, bude tato trvat pouze dnů dvacet.

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany