Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2012

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Občanská bezpečnostní komise informuje

23. 01. 2012

23.1.2012

V souvislosti s dokončením a zveřejněním zátěžových testů JE Dukovany, navštívili členové Hospodářského výboru Parlamentu ČR elektrárnu, aby s pomocí odborníků, mezi kterými byla i  předsedkyně SÚJB paní Dana Drábová, na místě přesvědčili o způsobu provozování a stavu bezpečnosti této elektrárny. Na tiskové konferenci předseda Hospodářského výboru Milan Urban prohlásil: „O jaderné energetice bezesporu musíme vést celospolečenskou debatu. Nevydal bych se však cestou ukvapených rozhodnutí jako některé evropské země. Můj názor je dlouhodobě neměnný – budoucností je vyvážený mix jaderné energie, fosilních paliv a obnovitelných zdrojů.“ 

Celá závěrečná zpráva o provedení zátěžových testů v Dukovanech má 220 stran, což je nad možnosti tohoto článku. Proto cituji alespoň dva závěrečné odstavce :                             

„ Hodnocení bezpečnostních rezerv EDU při extrémních přírodních podmínkách, při ztrátě
elektrického napájení, při ztrátě odvodu tepla do koncového jímače a schopnosti zvládnout
situaci při rozvoji scénáře do oblasti těžké havárie ve většině havarijních scénářů potvrdilo
existenci rezerv a dostatečnou robustnost barier pro zabezpečení úrovní ochrany do hloubky
jak v oblasti projektu, tak v oblasti personálního, administrativního a technického
zabezpečení zvládání havárií.
I přes značnou robustnost barier lze na základě výsledků hodnocení bezpečnostních rezerv
pro iniciační události, ztrátu bezpečnostních funkcí a opatření pro zvládání nadprojektových
a těžkých havárií EDU konstatovat, že pro vysoce nepravděpodobné, nadprojektové situace
byly identifikovány příležitosti pro další zvýšení bezpečnosti.“

Jinak řečeno, nebyly nalezeny žádné závady či nedostatečnosti v provozování a jaderné bezpečnosti elektrárny. To však neznamená, že při rozborech extrémních a vysoce nepravděpodobných provozních stavů nelze nalézt zlepšení instrumentace elektrárny či doplnění provozních předpisů.
Minulý týden byl na elektrárně bohatý na události. V souvislosti s návštěvou poslanců Hospodářského výboru bylo 19.ledna podepsáno Memorandum o vzájemné spolupráci při provozu a dalším rozvoji Jaderné elektrárny Dukovany. Tento závažný dokument signovali starostové obcí pětikilometrového pásma a předseda Energoregionu 2020 na straně jedné a ředitel elektrárny na straně druhé. Krom jiného je v memorandu zakotvena i další existence naší komise.
V sobotu 21.ledna byl odstaven 3. výrobní blok.  Po vychlazení a demontáži víka reaktoru bude vyměněna 1/5 paliva z 349 palivových a regulačních kazet za čerstvé. Během odstávky dojde také k revizím výrobních a bezpečnostních zařízení podle dlouhodobého, předem připraveného  harmonogramu a k realizaci plánovaných investičních akcí.  Odstávka bude trvat jeden měsíc.

 

Ing. Bořivoj Župa, předseda OBK

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany