Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2013

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Memorandum o spolupráci mezi ČEZ, a.s., Krajem Vysočina  a Jihomoravským krajem podepsáno

Memorandum o spolupráci mezi ČEZ, a.s., Krajem Vysočina a Jihomoravským krajem podepsáno

2. 8. 2013

2.8.2013

V pátek 2.srpna 2013 podepsali zástupci Kraje Vysočina, Jihomoravského kraje a ČEZ, a.s., JE Dukovany memorandum o spolupráci, které vymezuje budoucnost vztahu mezi Skupinou ČEZ a kraji, na jejichž území se Jaderná elektrárna Dukovany nachází nebo zasahuje pásmem havarijního plánování.

Memorandum, jehož předmětem je vzájemná spolupráce při provozu a dalším rozvoji Jaderné elektrárny Dukovany, podepsali MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina, Ing. Stanislav Juránek, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje, Ing. Ladislav Štěpánek, ředitel divize Výroba ČEZ, a.s. a Ing. Jaroslav Jakub, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

 

Slavnostní akt, který se konal v kinosále IC JE Dukovany, se zúčastnil i předseda Občanské bezpečnostní komise, Ing. Bořivoj Župa a další členové komise, Ing Vladimír Černý a Miroslav Křišťál, starostové obcí Rouchovany a Dukovany.

Podpis memoranda byl stvrzen i symbolickým vysazením lípy stříbrné a usazením pamětního kamene, před fotovoltaickou elektrárnou vedle Informačního centra JE Dukovany.

Lípa je českým národním symbolem, je také díky své vůni, půvabné koruně i vlídnému stínu považována za symbol ochrany, pomoci a lásky.Tento druh lípy se dorůstá výšky 5 metrů, růst lípy bude symbolem rozvoje další spolupráce Jaderné elektrárny Dukovany a regionu. A protože se jedná o strom vytrvalý, měla by tímto aktem být stvrzena stejně pevná a stabilní spolupráce. Memorandum je toho slibným závdavkem.

 

Jako důkaz spolupráce a podpory okolí JE Dukovany byly rýče Fiskars použité při sázení věnovány Dennímu centru Barevný svět v Třebíč. Signatáři memoranda, kteří pomohli lípu zasadit, pak rýče osobně předali ředitelce Aleně Hostašové a jednomu z klientů stacionáře, který je spolu s ostatními handicapovanými osobami využije v rámci projektu „I my rádi pracujeme“ při zahradnických pracích v jaroměřickém zámku. Vypěstované byliny, které jsou základem různých čajových směsí, byly odměnou všem zúčastněným.

 

Regionální charakter slavnosti podtrhly při občerstvení hostů i místní speciality (Dalešická zázvorová limonáda, třebíčská ZON, chřestové závitky z Ivančicka, meruňky z jižní Moravy, pokrmy z brambor z Vysočiny, Dalešické sladové sušenky a medové řezy. Občerstvení  bylo zahájeno slavnostním nakrojením dortu EXCELSIOR z Dalešického cukrářství, který je další certifikovanou regionální potravinou.

 

 

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany