Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2014

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Za čistou řeku Jihlavu

Za čistou řeku Jihlavu

6.10.2014

1. regionální konference "Za čistou řeku Jihlavu" se konala 25. září v Jihlavě, zúčastnili se jí členové OBK, pánové Mlynář, Černý a Křiťál.

 

Na podzim loňského roku převzal Kraj Vysočina od společnosti ČEZ, a. s. studii Jakostního modelu povodí Jihlavy nad VD Dalešice. Unikátní model řeší komplexně aktuální stav povrchových vod v povodí Vodního díla Dalešice, identifikuje zdroje znečištění povrchových vod, analyzuje jejich vliv a zároveň navrhuje nejvíce efektivní opatření vedoucí ke zlepšení kvality vody včetně finanční náročnosti těchto opatření. Po deseti měsících osvětových aktivit a komunikace nejen s identifikovanými skupinami znečišťovatelů cílí další nezbytné aktivity s projektem související na centrální orgány - ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství. "Výsledky jakostního modelu a dalších podobných studií by měly být zohledněny minimálně při stanovení priorit pro čerpání dotací ze státního rozpočtu a z evropských fondů," upozorňuje radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád.
 
Na největší odborné konferenci věnující se kvalitě vodního toku klíčového pro budoucí rozvoj Jaderné elektrárny Dukovany v Jihlavě zaznělo hned několik závěrů, které do budoucna představují základ pro intenzivní zapojení příslušných ministerstev do uvádění závěrů v praxi. "S ohledem na to, že Vysočina je strategickou zásobárnou pitné vody pro Prahu a Brno a kvalita a intenzita toku řeky Jihlavy a Vodního díla Dalešice může být limitujícím faktorem pro další rozvoj Jaderné elektrárny Dukovany. Je nezbytné, aby funkčnímu modelu přikládaly odpovídající význam i centrální orgány. Naším společným cílem je rozšířit model i do dalších povodí a maximálně využít jeho vypovídací schopnosti a zkušenosti s jeho aplikací při snížení znečištění povrchových vod v povodí  i mimo region Vysočiny," uvedl Zdeněk Chlád. "Ministerstvo zemědělství podporuje tvorbu i využití modelů na celém území České republiky, v oblastech vodních děl především. Zájem o využití modelu při efektivním snižování koncentrací znečišťujících látek mají správci povodí. Pokud bude vyřešena otázka udržování modelu a pravidelně zohledňována realizovaná opatření, půjde o vysoce efektivní nástroj pro sledování jakosti vody," uvedl vrchní ředitel sekce vodního hospodářství Ministerstva zemědělství Pavel Punčochář.

Z matematického modelu zpracovaného pro řeku Jihlavu nad VD Dalešice je stanoveno, že pro zlepšení kvality vody v povodí Jihlavy je třeba zhruba 500 miliónů korun, které budou v ideálním případě investovány v následujících 10 letech. Některá z opatření mají vyšší prioritu, i tak je třeba vždy prostřednictvím modelu posuzovat poměr cena/výsledek. Realizace některých opatření, především v zemědělství, nevyžadují vysoké investice, ale ochotu centrálních orgánů upravit legislativu.

Území Kraje Vysočina je "střechou"  České republiky a pramennou oblastí významných řek. V regionu se nachází více než sedm tisíc vodních děl, zhruba stovka z nich patří k nejvýznamnějším (např. přehrady) zdrojům pitné vody.

Partnerem konference byla Skupina ČEZ. Na konferenci vystoupil manažer projektu EDU 5 Martin Uhlíř.

Další informace stránkách kraje Vysočina - www.kr-vysocina.cz.

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany