Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2015

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Black out a co s ním souvisí

Black out a co s ním souvisí

11.3.2015

Začátkem března se na JE Dukovany uskutečnilo cvičení s názvem Black out. Procvičovaly se postupy a činnosti personálu a testovalo se zařízení, které by v případě tzv. black outu mělo fungovat. Co to vlastně znamená ten black out?

Black out neboli tma venku. Je to stav, kdy elektrizační soustava z nějakých důvodů nefunguje, „nejde proud“  a tedy nesvítí ani jedna venkovní žárovka, je venku tma.

Řeknete si: „no ale vždyť na té elektrárně si tu elektřinu sami vyrábí a mají jí dost i když síť nefunguje“. Pravda, ale….

Na elektrárně, jako jsou Dukovany, jsou tisíce elektrických spotřebičů nutných pro správnou funkci zařízení, čerpadla, ventilátory, elektricky ovládané ventily a armatury, osvětlení apod. Celkově je toho na mnoho megawattů spotřeby. Za normálního provozu jsou tyto zařízení napájeny ze systému tzv. vlastní spotřeby elektrárny. V případě, že elektrická síť nefunguje, není kam elektřinu vyrobenou v  Dukovanech dodávat a elektrárna se musí zastavit, respektive snížit výkon na těch pár potřebných megawattů vlastní spotřeby.  A při přechodu na tzv. výrobu jen pro vlastní spotřebu, na takový volnoběh, se může ledacos přihodit a reaktor se může odstavit a turbíny se přestanou točit. A to je problém, když se turbíny netočí, nevyrábí se ani těch pár megawattů pro vlastní spotřebu, a vše je ve tmě. Je tedy black out nejen venku na ulici, ale i uvnitř v elektrárně.

Samozřejmě, že toto projektant věděl a myslel na takové stavy. Vyprojektoval různé záložní systémy a postupy, jak zabezpečit elektrické napájení pro svoji spotřebu. A také je navržený postup, jak celou elektrickou síť postupně obnovit.

Pokud si elektrárna neumí vyrobit elektřinu sama, jsou tu rezervní linky z rozvodny Slavětice nebo Sokolnice. Jestliže venkovní napájení nefunguje,  a to je případ black outu, jsou tu vnitřní elektrárenské záložní systémy. Nejdůležitější bezpečnostní systémy jsou napájeny z baterií, ty vydrží několik hodin. Dále jsou tu diesel generátory, je jich celkem 12, tři na každém bloku. Nyní, jako opatření po Fukušimě, byly  v elektrárně instalovány další  dva záložní diesel generátory velkého výkonu. Takže o vlastní proud je postaráno. Teď jen aby to fungovalo. A to se právě cvičilo při nácviku black out.

Základní scénář cvičení byl následující. Fouká velký vítr, je přebytek elektrické energie v síti díky větrným elektrárnám. Spadly stožáry elektrického vedení a elektrická soustava přestala fungovat – tedy black out. Elektrárna neměla kam dodávat proud, odpojila se a nepodařilo se její provoz zregulovat na tzv. vlastní spotřebu.  

Obsluha cvičila, jak obnovit systémy vlastní spotřeby a jak začít obnovovat vnější elektrickou síť.

Při výpadku (vnitřním blackoutu) nastartovaly záložní diesel generátory, včetně těch nových super odolných dieselů, stabilizoval se sytém vlastní spotřeby a bylo světlo uvnitř.

Pomocí vodní turbíny na elektrárně Mohelno se roztočily a začaly vyrábět elektřinu turbíny v Dalešicích, přivedlo se napětí do EDU a elektrárna  začala fungovat. Tím se vytvořil dostatečně silný energetický ostrov Dukovany Dalešice a mohlo se přistoupit k dalšímu připojování sítě. Ale to již je úloha ČEPS (České přenosové soustavy) a zde cvičení skončilo.

Vše se prověřilo a vše docela dobře fungovalo. Samozřejmě se cvičilo na trenažéru, takže elektrárna běžela vesele dál.

Aleš John, předseda OBK při JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany