Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2015

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Francie by se znovu přihlásila do tendru na dostavbu JE Temelín

28.8.2015

Zamyšlení předsedy OBK nad sdělením šéfa francouzské diplomacie Laurenta Fabiuse o podání nabídky do případného opětovného vypsání tendru na dostavbu JE Temelín.

 

Zveřejněno 24.8.2015  (Atominfo)

V případě, že dojde v České republice k opětovnému vypsání tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, podá do něho francouzská strana nabídku. Novinářům to sdělil dne 23. srpna šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius před společným jednáním s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) v Praze. Soutěž na dostavbu dvou temelínských bloků byla zrušena energetickou společností ČEZ v dubnu loňského roku.

 

Takové a podobné zprávy se čas od času objevují, nicméně s novou jadernou výstavbou je spojeno hned několik otázek a dovolte mi je vyslovit a položit. Třeba je někdo zvedne.

 

První - kdo vlastně chce stavět nový jaderný blok? Automaticky se předpokládá, že to bude ČEZ. Pravda, ČEZ podniká jisté kroky k přípravě takové investiční akce, zpracovává podklady pro stavební řízení, připravuje EIA, vykupuje pozemky… atp, ale zatím nic víc, na jednoznačné vyhlášení všichni čekáme.

 

Druhá – jak se taková stavba bude financovat? Ministr financí prohlašuje, že ČEZ má peněz dost, ale považme, že jde o nějakých 200 mld. Kč a z toho se bude muset při podpisu kontraktu poměrně rychle vyplatit dodavateli mnoho desítek miliard, to asi nemá ČEZ jen tak „ve strožoku“.

 

Třetí – kdy se začne stavět? Padají termíny spouštění nového bloku 2035, jako náhrada výkonu EDU, ale to je doba více než 20 let a to za předpokladu, že se dnes rozhodne, ale to rozhodnutí nějak nepřichází a tak se i čas posouvá dál do budoucnosti.

 

Čtvrtá – Jak se bude stavět?  Nemluví se nic o přístupu k výstavbě (vlastními silami nebo dodávka na klíč), nemluví se o organizaci výstavby, přípravě personálu, technických a inženýrských činnostech, nemluví se o udržení znalostí nezbytných pro úspěšnou realizaci takové investiční akce. A to nezmiňuji inženýrskou a znalostní podporu, vysoké školství a nakonec i kvalifikovaný státní dozor. Nicméně mluví se o novém tendru. A na tato politická prohlášení navazují politická prohlášení potenciálních dodavatelů (viz zpráva v úvodu).

Na nápady typu:  pojďme si, český jaderný průmysle, koupit základní projekt jaderné části a doprojektujme ho a sdružme síly a udělejme si to sami, tedy v podstatě model výstavby všech jaderných bloků v Československu – EBO V1, V2, EDU, EMO a ETE a udělejme to rychle, dokud ještě něco umíme…. se mocipáni  a mocidámy dívají skrz prsty a zavrhují je jako nesmysl.

 

Shrnu-li to, tak se obláček vidiny nového jaderného bloku, respektive jeho konkrétní naplnění vznáší někde vysoko ve stratosféře. A přátelé, pozor. Je tu jedno velké riziko. Zatím se operuje s pojmem, obyvatelstvo na lokalitách (myslí se hlavně EDU) výstavbu podporuje. No určitě to bylo pravdou včera, snad je to pravda i dnes, ale nevím, jak dlouho taková pravda vydrží. Bude to těch dvacet let?  Nebo lidu „spadne řemenice“ dřív? Ze slibů se v kraji, kde žádný další průmysl není, moc žít nedá.

 

Závěrem mi dovolte poznámku „o tom tendru“. Podívám-li se kolem konkrétně do Finska, Maďarska, Turecka, Jordánska, Emirátů, Velké Británie, Francie atd., tedy do zemí, kde výstavba nových jaderných elektráren probíhá, nikde se žádné tendry a supertendry nedělaly. Šlo se cestou výběr strategického partnera, který vypomůže s financováním a tím se ale také rozhodne o konkrétním typu zařízení. Jádro není výstavba nemocnice,  oprava obecní pastoušky nebo dálnice. Jádro potřebuje jiný, dlouhodobý a promyšlený přístup a ten mi tady trochu chybí. Alespoň, že máme ten ASEK a NAPJe (Aktualizovanou státní energetickou koncepci a Národní Akční Plán Jaderné energetiky) a třeba to pomalu půjde.

 

Aleš John, předseda OBK při JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany