Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2015

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Jen jestli jsme neudělali chybu

Jen jestli jsme neudělali chybu

4.3.2015

Postřehy Aleše Johna z energetiky ve státě Nebraska (USA).

Začnu citátem: „Když dám vedle sebe dvě naprosto stejné krabičky sirek a jedna bude česká a druhá americká, která z nich je lepší?“

„No jasně, že ta americká…..“  (Pelíšky)

 

Jak vypadá energetika v Česku, všichni víme. Pokusím se přiblížit energetiku v jednom ze států USA. Energetiku ve státě Nebraska, kde jsem byl na auditu, zajišťuje elektrárenská společnost Omaha Public Power  District  (OPPD). Je asi třetinová ČEZu, má jaderné, uhelné a obnovitelné,zdroje.  Pravda méně slunečníků, ale o to více větrníků.  Kromě výroby provozuje i linky a systém prodeje elektřiny zákazníkům. Elektrárenská společnost je vlastněná státem, který ji kontroluje a jmenuje odpovědného CEO a prezidenta společnosti.

Hlavním úkolem OPPD je vyrábět a dodávat elektrickou energii zákazníkovi, spolehlivě a levně a způsobem šetrným k životnímu prostředí. Co se vydělá, to se investuje do zařízení, rozvoje firmy a zvyšování výkonnosti, ale ve svém důsledku i do snižování ceny pro konečného spotřebitele. Žádné hrátky na burze, žádné odvážné investice do zahraničí, žádné složité nápady na fúze a nákupy a prodeje dalších podniků. Okruh zákazníků – tedy obyvatel, průmyslu a domácností je  daný a je stabilní a nikdo si neleze do zelí, konkurence není.

A zákazníkovi se slouží, sousední státy mají přece své soudy, právo, policii, školy, nemocnice, vlaky a i elektrárenské společnosti. Jestliže je to takto nastaveno, že každý si hraje na svém písečku, není tedy konkurence, soutěž o zákazníka se nekoná  a tudíž jediným kriteriem není zisk pro majitele, ale spokojenost zákazníka.

A tak si říkám: „jestli jsme někde neudělali chybu“.

 

Omaha Public Power  District 

Provozuje mimo uhelné a větrníky také jednu jadernou elektrárnu Fort Calhoun (FCS), jednoduchou jednoblokovou s tlakovodním reaktorem a plnotlakým kontejmentem  o výkonu 500 MW.

 

V provozu je od roku1973 apo provedených opravách, v roce 2006 výměně parogenerátoru a kompenzátoru objemu, velkých záplavách, protože leží na řece Missouri, v roce 2012 – 2013 obdržela licenci Státní atomové komise (NRC) do roku 2033.

 

Vybírám ze strategie FCS:

Vize této elektrárny je Bezpečný a spolehlivý provoz a výroba a dosahování trvale udržitelné dokonalosti.

Poslání elektrárny: Bezpečná, událostí prostá, cenově efektivní výroba elektrické energie.

Aktuální cena pro zákazníka 10 centů /kWh.

 

Aleš John, předseda OBK při JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany