Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2015

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Mimořádné jednání OBK

19.10.2015

Na pátek 16.10. bylo svoláno jednání OBK s tématikou neplánované odstávky dvou bloků EDU pro kontrolu svarů.

Proč?

Obyvatelstvo v okolí EDU se ptá, co se na EDU již měsíc děje, že se z věží „nekouří“.

OBK je v kontaktu s vedením EDU a pravidelně informuje o vývoji v této záležitosti na svých stránkách (https://www.obkjedu.cz/). Média, ČEZ i SUJB se k celé záležitosti moc nevyjadřovaly a až nyní se začínají objevovat různá prohlášení.

Proto se OBK dotázala vedení Divize výroba ČEZ a následně svolala mimořádné sezení OBK k informování o aktuálním stavu. Na jednání 16.10. se  členové OBK  setkali s vedením EDU a měli možnost si prohlédnout způsob hodnocení výsledků  nedestruktivních kontrol. Také  byli zevrubně informováni o příčinách, aktuálním stavu řešení a předpokládaném dalším průběhu mimořádných kontrol.

 

OBK zaujala k problematice mimořádných kontrol toto stanovisko: 

Ředitel elektrárny potvrdil nedostatečnou úroveň průkazů (dokumentace) o kvalitě některých svarů, které potřebují také při dokladování při zajištění dalšího provozu. Při prováděné kontrole zjistili, že některé protokoly nesplňují požadovanou kvalitu. Analyzoval se stav na všech blocích.

Na čtvrtém bloku bylo prokázáno, že zjištěné nedostatky se netýkají bezpečnostních systémů a bezpečnostní funkce systémů jsou zajištěny. Bylo rozhodnuto na blocích1, 2 a 3  některé průkazné doklady zrevidovat. Proto se ředitel elektrárny rozhodl zahájit masivní kontrolu této dokumentace na 2. a 3. bloku, a posléze i na bloku č.1, který je nyní v plánované odstávce. 

Tyto kontroly vyžadují odstavení bloků a provedení velkého množství nedestruktivních kontrol, zejména prozařováním. Jedná se cca o 3 tis. kontrol na každém bloku, které mohou provádět pouze pracovníci s příslušným certifikátem a státním oprávněním. Proto byli povoláni pracovníci dodavatelských firem z celé České republiky splňující tyto požadavky.

Z výše uvedeného počtu kontrol bylo nutno zhruba polovinu znovu ověřit a provést znovu. Dodnes se vyskytlo pouze několik desítek případů, kdy bylo nutno provést opravy, a to převážně  na méně významných bezpečnostních systémech (jako jsou malá impulsní potrubí pro měření apod.).

Tyto kontroly, jejichž harmonogram je zpracován, budou dále probíhat v rozsahu několika týdnů. Při jejich zajištění se naráží na nedostatek kapacit dodavatelských firem pro provedení velkého množství kontrol.

Dále bylo OBK informováno, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost zahájil inspekci dokumentace a v ČEZ byla ustanovena šetřící komise na úrovní bezpečnostní inspekce ČEZ = vnitřní dozor.

EDU a OBK se dohodly na dalším průběžném informování. Informace bude i nadále OBK zveřejňovat v této zprávě a na svém webu.

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany