Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2015

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Rozhovor s Miroslavem Křišťálem, starostou obce Dukovany

Rozhovor s Miroslavem Křišťálem, starostou obce Dukovany

14.9.2015

 Zrcadlo | 11.9.2015 | Rubrika: Zrcadlo - nezavislý regionální čtrnáctideník | Autor: M. Pečer | Téma: JE Dukovany


* Pane Křišťále, starostou Dukovan jste pátým rokem. Co Vás za tuto dobu nejvíce překvapilo?
Starostou jsem druhé volební období. Co se týče překvapení, moje práce mi je přináší v podstatě stále. Nejsem si ale vědom nějakého velkého překvapení během těchto pěti let na radnici.


* Je něco, čeho se jako starosta obáváte?
Obávám se stále se navyšující byrokracie a budoucích prázdných kandidátek při komunálních volbách v malých obcích.


* Jaké výhody a úskalí přináší Život v blízkosti jaderné elektrárny?
To j e spíše dotaz na občany naší obce. Doufám, že drtivě by zmiňovali pouze výhody našeho sousedství. Jako starosta samozřejmě musím říci, že elektrárna j e strategický partner. Naši obci a občanům přináší spoustu výhod. Prozatím jsem se nesetkal s žádnou negativní reakcí směrem k našemu sousedovi.

* Před lety se vedla bouřlivá diskuze na téma větrných elektráren a nakonec zastupitelé vyslovili jasné NE. Byl podle Vás tento krok správný?
Jednoznačně ano. Byl jsem také proti výstavbě „větrníků". My bychom raději pátý blok.

• Hospodaříte s ročním rozpočtem téměř 40 milionů korun, což obci umožňuje vyhlásit řadu dotačních titulů. Je o ně zájem?
Ano, roční rozpočet je od roku 2009 téměř 40 mil. Kč, což obci umožňuje širokou škálu možností, jak podpořit místní organizace a občany samotné. O dotační programy je samozřejmě velký zájem.

* Jaké investice letos Dukovany čekají?
Ještě letos v měsíci říjnu bychom rádi vysoutěžili dva stavební projekty. Prvním je výstavba devíti parcel pro nové rodinné domky, zájemců už nyní máme více než parcel. Druhým projektem je oprava technického a společenského zázemí pro obec a místní spolky. Jde o rekonstrukci dvou větších zemědělských budov, které budou opraveny a opět řádně využívány.


* Všiml jsem si výzvy, že obec má zájem o pozemky od soukromých vlastníků?
Jak jsem již zmínil, zájem o parcely k výstavbě rodinných domků je velký. Proto jsme se rozhodli k výkupu pozemků, abychom mohli mít snadnější pozici při vyjednávání s majiteli stávajících pozemků, které j sou v územním plánu určené pro výstavbu. Směna pozemků je mnohdy lepší variantou než přímé prodeje.

* Vloni jste oslavili 735 let od první písemné zmínky obce. Jaké historické fragmenty lze v obci nalézt?
V obci je možné navštívit nově opravený kostel sv. Václava se vzácnými gotickými freskami z 12. století, dále kapli Nejsvětější trojice. Nyní probíhá kompletní rekonstrukce dukovanského zámku z roku 1790. Obci se podařil najít partner, který má záměr ze zámku vybudovat penzion s restaurací, pivnicí, pálenici a wellnes centrem. Hlavní budova zámku bude sloužit nadále ke konání kulturních a společenských akcí. Realizační záměr by měl být dokončen koncem příštího roku. Součástí zámku j e zámecký park, který prošel revitalizací během loňského roku, rozhodně stojí za krátkou procházku. Nesmím také zapomenout na dvě desítky křížů a božích muk rozesetých na katastru naší obce. Kříže máme zmapovány a probíhá u nich postupné restaurování.

* Co bych jako turista dále neměl opomenout?
Doporučuji navštívit nedaleké zříceniny hradu Rabštejn a Templštejn. Nevynechal bych určitě jako turista informační centra EDU a EDA (jaderná elektrárna Dukovany a vodní elektrárna Dalešice).

* Pozvěte nás na nejbližší akci v obci.
Nejbližší akcí je divadelní představení v zámeckém parku v pátek 11. září v 18.00 hodin. Ochotníci z Hlíny nám tentokrát zahrají pohádku pana Svěráka - Tři bratři. V sobotu 14. listopadu vás můžeme pozvat na pátý roční tradiční obecní zabíjačky v prostorách dukovanského zámku a 13.prosince v 17.00 taktéž na zámku v horním sále proběhne adventní koncert v rámci projektu Domovem české hudby.

***
V jedné větě prosím o vzkaz pro čtenáře. Přeji čtenářům, ať se jim daří v práci i v osobním životě, ať se jim daří relaxovat v dnešní hektické a uspěchané době a ať jsou zdraví a šťástní. Děkuji za odpovědi.

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany