Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2015

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Setkání se zástupci firem z jaderného průmyslu v Senátu

Setkání se zástupci firem z jaderného průmyslu v Senátu

17.2.2015

V úterý 10. února se v Senátu uskutečnilo z iniciativy Energetického Třebíčska setkání zástupců významných českých firem z jaderného průmyslu, zákonodárců a náměstka ministra průmyslu a obchodu Pavla Šolce. Region JE Dukovany zatupoval i předseda OBK při JE Dukovany, Aleš John.

Pracovní setkání v Senátu zaštítili a také se zúčastnili senátor Petr Bratský, předseda Podvýboru pro dopravu a energetiku Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu ČR a senátor Miloš Vystrčil, předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR. Pozvání přijal také senátor za Třebíčsko František Bublan.

Náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Šolc představil přípravu legislativy a aktuální stav Aktualizace státní energetické koncepce a Národního akčního plánu jaderné energetiky. Předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš, který na jednání zastupoval téměř 140 obcí v okolí Jaderné elektrárny Dukovany a také dvacet tři institucí a firem, shrnul postoj veřejnosti a regionu k budoucnosti Dukovan. „Region je připraven na výstavbu pátého bloku, veřejnost je jednoznačně naladěna pro jádro a očekává jasné rozhodnutí vlády.“ Na Jonáše navázal předseda Občanské bezpečnostní komise při Jaderné elektrárně Dukovany Aleš John a zdůraznil, že ve světě není znám případ, že by se jaderná elektrárna typu Dukovan provozovala déle než padesát let. „Nelze tedy počítat s tím, že by provoz Dukovan přesáhl rok 2035. Když se o stavbě rozhodne nyní, bude trvat do roku 2025, než se podepíše smlouva na dodavatele a dalších šest až deset let bude stavět,“ uvedl John.

Generální ředitel firmy KRÁLOVOPOLSKÁ RIA vznesl do diskuze otázku, která trápí většinu firem v jaderném průmyslu: „Má stát představu, jak udrží české soukromé firmy v kondici, aby tyto firmy mohly naskočit do výstavby nového jaderného zdroje, jehož realizace se odkládá?“ Náměstek Šolc reagoval tak, že stát má představu a že například jedná s korejskými firmami, které jsou připraveny domluvit se s českými firmami na dodávkách a na propojení know-how.

To, že firmy jsou stále zatím připraveny podílet se na výstavbě nového jaderného zdroje, ba dokonce rozhodnutí o nové výstavbě očekávají s ohledem na udržení svých zaměstnanců, potvrdil Anton Slobodinz firmy Kabex: „Je ideální čas investovat do jádra. Pro nás malé dodavatele je velmi důležité účastnit se dodávek. Za dvacet let může být zcela jiná situace. Výstavba jádra není jen o tom, že budeme mít z čeho vyrábět elektřinu, je to také o zaměstnanosti, udržení know-how.“

Senátor Miloš Vystrčil v závěru ocenil aktivitu Energetického Třebíčska, zejména jeho snahu zajistit včasnou reakci vlády na budoucí situaci v české energetice a to jak v oblasti zajištění dostatku elektrické energie, tak z hlediska zajištění energetické bezpečnosti.

„Osobně jsem přesvědčen, že strategické rozhodnutí státu, jakým způsobem do budoucna zajistíme dostatečnou a bezpečnou výrobu energie v České republice, již nelze odkládat. Každý další odklad vede ke zvyšování nejen energetické ale i sociální nejistoty a ohrožuje naši budoucí energetickou soběstačnost,“ poznamenal na závěr senátor Vystrčil.

 

Zdroj: Energetické Třebíčsko, Eva Fruhwirtová

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany