Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2015

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Valná hromada GMF v Lucemburku

12.10.2015

Zástupci obcí Dukovany a Rouchovany se zúčastnili Valné hromady GMF v Lucemburku.

V neděli 4. října v brzkých ranních hodinách jsme vyrazili společně s místostarostou Rouchovan Ing. Chvátalem a kolegy ze Slovenska do Lucemburska, kde se v pondělí 5. října 2015 konala Valná hromada organizace GMF (Mezinárodní organizace evropských obcí, které na svém katastru mají umístěné jaderné  zařízení). Celodenní zasedání v zastoupení osmi evropských zemí se konalo v sídle Eurostatu přímo v Lucemburku. (Eurostat je statistickým úřadem evropské unie, je organizační složkou EU na úrovni generálního ředitelství)

Dopoledním programem byla volba předsednictva naší organizace, bilancování letošního roku a schválení plánu aktivit na rok příští. Součástí dopoledního programu bylo také vystoupení  zástupce evropské komise, která má za úkol implementaci směrnic EU o nakládání s radioaktivními odpady.

Odpolední program poté probíhal formou prezentací a dialogu ohledně jaderných zařízení a problematiky nakládání s radioaktivními odpady. Velmi zajímavé bylo téma, kde jsme si mohli vyslechnout,  jak se v jednotlivých zemích angažují místní samosprávy na vytváření legislativy v tomto složitém procesu a jakou úlohu mají v přípravě směrnic v jednotlivých zemích.

Ukončení naší krátké informační zprávy zakončím s poznatkem, že Lucemburk je malá, ale zároveň velmi významná evropská metropole, se sídlem několika významných institucí Evropské unie a s jednou z největších životních úrovní v Evropě. Jo to kosmopolitní město, kde člověk přichází lehce k myšlence, kdy lze v podstatě říci,  jsem Čech, rovná se,  jsem Evropan.

Miroslav Křišťál, starosta Obce Dukovany, a Ing. Milan Chvátal, místostarosta Obce Rouchovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany