Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2016

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Jak staví Rosatom?

16.5.2016

Začátkem dubna jsem měl možnost s delegací Energetického Třebíčska navštívit stavbu JE Ostrovec v Bělorusku.  Ruský  Atomstrojexport, který je součástí korporace  Rosatom, zde spolu s běloruskými firmami staví dva bloky VVER 1200 MWe model 2006. Tento model je řazen mezi tzv. 3,5 generaci. Podobné staví Rosatom ve Voroněži, Leningradské a Rostovské jaderné elektrárně. Všechny stavby překvapivě dodržují harmonogram výstavby.

Technický popis projektu si nechám na příště, dnes se chci zaměřit na to, jak Rusové staví a jak se jim daří držet harmonogram.

Řízení výstavby, pořádek a držení harmonogramu výstavby je výsledek nástroje, který Rusové nazývají multi D, tedy multidimenzionální projektování. Co to je?

Jde o softvérový prostředek pro projektování, plánování a řízení výstavby. Byl vyvinut v Atomstrojexportu  na bázi osvědčeného softwaru (SW) pro projektování (pro znalce  Catia, Intergraph, Dessault Systems). Na začátku je běžné projektování, které vychází z technologického schematu, navazuje na stavební projekt a v závěru na databázi zařízení propojenou na katalog dodavatelů a jejich výrobků.  SW vygeneruje třírozměrný model, ošetří montážní kolize a transportní cesty dopravy zařízení na místo. To ještě není nic zázračného, to se používá i u nás. Pak však do hry vstupuje další rozměr, kterým je časové plánování. Čas na dopravu, usazení, připojení, vyzkoušení a zprovoznění. A to je asi ten hlavní prvek. Časové plánování v celkovém a posléze týdenním a denním harmonogramu.

V praxi to potom vypadá tak, že montážní parta přijde ráno na stavbu, dostane zadání, co má ten den udělat, kde se nachází zařízení, co mají montovat, jaké mají dopravní a  zdvíhací prostředky, se kterou jinou partou mají kooperovat. Vše zajistí a večer “odfajfkují”, že je hotovo. Není-li hotovo, hlásí kde je problém. Koordinátor potom vše zadá do stroje, který všechno přeorganizuje a na druhý den se to opakuje. Obdobně se postupuje, když dojde ke změně v projektu nebo dodávce zařízení, popřípadě, když subdodavatel něco na své subdodávce vylepší. Reálné „just in time“.

Tajemství bylo odhaleno. Říkají, že prý (neviděl jsem) to stejně funguje na Novovoronežské II, Leningradské II, Rostovské.

Moje doporučení je,musí se to vidět. Takže kdo uvažuje a rozhoduje o výstavbě nového jaderného bloku v Čechách, jeďte se podívat na stavby, které dělá Atomstrojexport. Třeba nový vládní zmocněnec, až bude vybrán.

Aleš John, předseda OBK JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany