Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2017

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Black out. A co si myslíte vy?

8.11.2017

Ještě tři dny po vichřici, která se přehnala střední Evropou, nebyly ve zprávách z energetiky jiné informace než ty, které jsou svázány s počasím a výpadky elektřiny.

Takže problém není v tom, že by byl nedostatek elektřiny, ale v tom, že ji nemůžeme dodat tam, kde ji potřebujeme.  A ono je jedno, jestli je to způsobeno rozpadem sítě – tedy ten tvrdý black out, nebo jestli přestanou elektrárny vyrábět proud anebo jestli nám vítr odfoukne strom právě na dráty.

A tak znovu honím bycha. Jsem totiž domkař a na malé vesničce. A tak vždycky, když se něco stane a nejde proud, a tudíž mi nejde lednička a kotel a nemůžu otevřít vrata od garáže, o svícení a televizi nemluvě, bo všechno je tak nějak na elektriku. Tak  to si vždycky říkám: „už si konečně porychtuj ten záložní zdroj“.

Ale nyní už do toho fakt jdu, přežil jsem to, u nás elektrika naštěstí nevypadla. Ale jen o fous.

No ano, záložní zdroj, proč ne, v katalozích najdeme mnoho motorgenerátorů, baterií, UPS, střídačů  atd. atd.  Takže stačí vybrat, zaplatit a dovézt.  Ale co  vybrat? Benzínový motorgenerátor nebo velkou baterku s UPS. Motor běží tak deset – dvacet hodin, baterka taky nevydrží tři dny. A jaký výkon?  A taky to musím někam dát. A kam? Do garáže s motorem, který bude vrčet a smrdět. Můžu vytáhnout výfuk ven, ale to mě zase soused nebude mít rád. Mohl bych to dát do zahradního domku, jo to je dost daleko a nemuselo by to být ani slyšet, ani cítit. Bezva, rozhodnuto.

Ale pak je tu druhý problém, co zálohovat a jak se do domovního rozvodu připojit.  A to byť jsem býval kdysi dávno elektrikář a možná ještě vím kam a co připojit, není jen tak haj baj frt. To nejde, jen tak někam připojit dráty.  A jaký proud světelný nebo i motorový. A šmánkote jak to mám na jednotlivé fáze navěšeno. Kde vlastně mám dokumentaci o elektrice v domě.

Těžký život domkáře. Jo kdyby to tak jako zakázku někdo dělal standardně, to bych i několik tisícikorun položil na oltář jistoty.  I když jsem kutil, přeci jen do té elektriky bych byl opatrný.

Co myslíte, měl by se toho nějaký podnikatel chytit?  A jak to máte vy? Jste připraveni?

Aleš John, předseda OBK

 

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany