Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2017

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Velké jaderné překvapení – příroda to umí již 2 miliardy let

Velké jaderné překvapení – příroda to umí již 2 miliardy let

27.9.2017

Příspěvek předsedy OBK do Třebíčského zpravodaje.

Padesátá léta minulého století byla ve znamení horečného hledání nalezišť uranové rudy pro nově se rodící jaderné odvětví. Záhy se přišlo na to, že nejen Jáchymov má ložiska dostatečně kvalitní uranové rudy. A tak jak houby po dešti byla otevírána naleziště a posléze i uranové doly v Kanadě, Austrálii, Kazachstánu a také v rovníkové Africe. 

Nastal doslova hon na dobývání uranu. Nejen pro vojenské, ale i pro civilní účely. V té době se totiž atomové energii předvídala téměř bezmezná budoucnost. Atomové vlaky, auta, letadla, jaderných reaktorů jak když naseje. Prostě vše na jádro.  Nakonec symbol této doby, Atomium, stojí jako památka na Světovou výstavu 1958 v Bruselu dodnes.

Uran se v uranové rudě nachází jako směs izotopů uranu, z nichž je pro účely štěpení potřebný jen ten U 235. Poměr jednotlivých izotopů je konstantní. Pro znalce uvádím číslo 0,73 %  U235 ve směsi.

Jaké bylo překvapení prospektorů, když ve vzorcích z uranových ložisek v rovníkové Africe v Gabonu nalézali U235 jen 0,71%. Opakovaná měření, opětovné kalibrace přístrojů, pochybnosti. Nicméně výsledek stále stejný, 0,71%. Není možné, aby se stala nějaká chyba? Vždyť to, co zkoumali, vypadalo, jako by to byl uran, který již prošel štěpení. Tak jak to znali z jaderných reaktorů. Je to vůbec možné? A tak se zrodila teorie, později dokázaná dalšími měřeními a testy.

Ano, to, co se v laboratořích složitě dosahovalo, zde matka příroda prováděla před dvěma miliardami let sama. Koncentrace uranu v těchto ložiscích tehdy byla tak velká, že stačilo je zaplavit vodou a štěpná reakce se rozběhla.  Teplem štěpení se voda vypařila a reakce se zastavila. Znovu do ložiska natekla voda a štěpení začalo. Tak se to opakovalo po nějakých  sto tisíc let, než koncentrace U235 klesla na hodnotu, kdy štěpení již nenastalo.

V těch ložiscích se posléze našly i další prvky, které jsou typickým produktem jaderného štěpení. Tak, jak to dnes nalézáme v použitém jaderném palivu našich současných reaktorů.

To místo v Gabonu se jmenuje Oklo a nyní je tam jeden z mnoha uranových dolů.  Našlo se tam dodnes na 16 ložisek o rozměru několika metrů, kde v prehistorických dobách přírodní jaderný reaktor fungoval.

Řeknete si možná:  „A co my s tím, k čemu je nám to dobré?“  Inu je to dobré třeba k výzkumu šíření radioaktivních látek ve skalních formacích. Ono se totiž zjistilo, že ty produkty štěpení se nedostaly dál od místa vzniku než necelý metr. To je docela pěkný příspěvek k bezpečnosti při přípravě tzv. hlubinného úložiště použitelného jaderného paliva.

Ale to je zase jiná historie.

Aleš John, předseda OBK při JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany