Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2018

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Vliv stavby na životní prostředí – EIA

Vliv stavby na životní prostředí – EIA

20.6.2018

V souvislosti s připravovanou výstavbou nového jaderného bloku v Dukovanech probíhá tzv. proces EIA. Pojďme si říct, co to je a jak vlastně tento proces probíhá.

Většina staveb musí být povolena Stavebním úřadem, který musí vydat tzv. Územní rozhodnutí a Stavební povolení. U staveb, u kterých lze předpokládat dopad na životní prostředí, musí před vydáním těchto povolení proběhnout proces posuzování tohoto vlivu na životní prostředí, tzv. EIA (Environmental Impact Assessment).

Proces je ukotven v zákoně, dříve to byl Zák. ČNR  244/1992, později Zák. 100/2001 O posuzování vlivu na životní prostředí.

V rámci procesu EIA se podle tohoto zákona posuzují vlivy plánovaných staveb a zařízení na veřejné zdraví a na životní prostředí (vlivy na živočichy a rostliny, ekosystémy, půdu, horninové prostředí, vodu, ovzduší, klima a krajinu, přírodní zdroje, hmotný majetek a kulturní památky a jejich vzájemné působení a souvislosti).

V našem případě pro posouzení výstavby nového bloku v EDU je proces veden  Ministerstvem životního prostředí.

Proces začal oznámením stavebníka (ČEZ) o záměru stavby. Oznámení musí být zpracováno autorizovanou osobou a musí být zveřejněno na úřední desce MŽP. Veřejnost tak má možnost se k záměru vyjádřit. Posudek k záměru a vzneseným vyjádřením zpracovává MŽP jinou nezávislou autorizovanou osobou, než tou, která dokumentaci EIA zpracovávala. Posudek včetně termínu a místa konání veřejného projednání je opět zveřejněn na úřední desce MŽP.

Poté následuje veřejné projednání.

Na veřejném projednání je tak dána možnost se veřejnosti k posudku i záměru opět vyjádřit. V případě nového bloku v Dukovanech jde o tzv. mezinárodní EIA, tedy se k nim vyjadřují i sousedící státy a veřejné slyšení se realizuje i v zahraničí. V případě nového bloku v Dukovanech proběhlo veřejné slyšení v Maďarsku, Rakousku a Německu. Polsko a Slovensko se veřejného projednání zřeklo.

Veřejné projednání u nás proběhlo v úterý 19. 6. v Třebíči na Zimním stadionu a zúčastnili se ho i zástupci Občanské bezpečnostní komise.

Na základě připomínek vznesených v předchozím řízení i na veřejném projednání zpracuje MŽP Závazné stanovisko úřadu ke stavbě. Takové závazné stanovisko je posléze součástí a podkladem pro  navazující územní a stavební řízení, které se jím musí řídit.

Závěrem znovu zdůrazním, proces EIA připravuje, realizuje a řídí Ministerstvo životního prostředí, ne společnost ČEZ.

 

Aleš John, předseda OBK při JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany