Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2020

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

JE Dukovany v roce 2020

29.12.2020

Celý letošní rok byl poznamenaný Covidem. Opatřením se nevyhnula ani JE Dukovany, obcím a nakonec i OBK. Jaký je stav a přijatá opatření, všichni pečlivě sledujeme. Nicméně chtěl bych v tomto posledním letošním sloupku shrnout provoz a bezpečnost EDU v roce 2020.

Na prvním bloku probíhá odstávka, která by měla končit na přelomu roku. Na blocích 2, 3 a 4 proběhly odstávky v průběhu roku. V rámci nich se mimo překládek a výměny části paliva uskutečnily i další plánované rekonstrukce a opravy. Provoz byl bezpečný, bez porušení Limit a podmínek a v souladu s předpisy a nařízeními SUJB.  Dozor v „Souhlasu s provozem bloků“  EDU udělil na 240 podmínek. Některé jsou trvalé, některé jednorázové. Všechny podmínky splatné k dnešnímu datu jsou plněny.

Další jaderná zařízení v areálu EDU jsou mezisklady použitého paliva a Úložiště RA odpadů. První mezisklad je zaplněn (60 kontejnerů), ve druhém meziskladu je 47 kontejnerů. Každý rok se ukládají do meziskladu 3-4 kontejnery, každý s 84 použitými palivovými kazetami. Poznamenávám, že v meziskladech je ukládáno použité palivo jen z EDU, ETE má svůj vlastní mezisklad.

Covid-19 vyvolal nutnost přijetí mnoha hygienických a režimových opatření pro minimalizaci rizika šíření této nemoci. Mohu vyjmenovat jen některé. Nošení roušek a respirátorů, omezení shromažďování, používání dezinfekce, měření teploty, omezení služebních cest, zavedení práce z domu, tzv. home office nebo využívání elektronických komunikačních prostředků pro porady a jednání.

V rámci vnějších vztahů probíhala komunikace s OBK také převážně prostřednictvím internetu. I tradiční podzimní seminář OBK se konal on-line formou.  V podrobnostech odkazuji na web OBK.

Mohli jsme si přečíst na 160 tiskových zpráv, které informovaly obyvatelstvo o aktuálních událostech v EDU. Proběhla každoroční „Jaderná maturita“, „Letní univerzita“ a nově i „Jaderná akademie“. Co bych chtěl zdůraznit, je obcemi velmi oceňovaná spolupráce s jednotkou hasičů z JE Dukovany. V rámci výpomoci zaznamenal HZS EDU na čtyři desítky zásahů v okolí elektrárny.

A do budoucna?  Stávající bloky čeká dlouhodobý provoz, aspoň do doby než bude zprovozněn nový blok EDU 5. Plánuje se zvýšení výkonu, nasazení inovovaného paliva, mluví se o prodloužení kampaně, tedy využití paliva v reaktoru až na 16 měsíců. S dlouhodobým provozem jsou připravovány i mnohé další rekonstrukce.  Průběžně bude i OBK o těchto akcích informovat.

A co nová výstavba? Inu abych pravdu řekl, je to nějaké velké politikum.  Za OBK mohu jen sdělit, že technicky jsou všichni potenciální dodavatelé na srovnatelné úrovni, každý má něco kde je skvělý a něco kde je skvělý ten konkurent. Nicméně všichni musí splnit technické podmínky zadavatele. Ty jsou rámcově shrnuty v dokumentu EUR (Technické a bezpečnostní požadavky evropských provozovatelů na nové bloky).

Výběrové řízení na dodavatele bylo předběžně plánováno na konec roku 2020. Jako by se ale náhle píchlo do vosího hnízda, začíná to být politický problém, ke kterému se najednou všichni musí vyjádřit, od politiků, přes státní úředníky a kontrolní orgány až po zájmové skupiny, malé akcionáře a experty, ale i tzv. experty. Jak to dopadne, si musíme počkat.

Ale abych zakončil optimisticky. Louče chystat nemusíme, v Dukovanech již příští rok spustí „menší EDU 5“, tedy velkou solární elektrárnu na novém parkovišti s výkonem 832 kW. Pravda, proti novému jadernému bloku je to výkonem nic moc, ale nemusí pršet, stačí když klape J

Přeji všem čtenářům pěkný advent, pohodu a mnoho sil do příštího roku a hlavně zůstaňte zdraví. Na webových stránkách OBK se s vámi budu těšit opět v novém roce 2021.

Aleš John, OBK při JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany