Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2021

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Kulaté stoly NJZ v lokalitě Dukovany - EDU 5

26.10.2021

Na přelomu září a října pozval investor pátého bloku EDU (společnost Elektrárna Dukovany II, a.s.)  všechny tři uchazeče o zakázku do JE Dukovany, aby si prohlédli lokalitu a místo budoucí výstavby, tedy na tzv. „site visit“. Tyto prohlídky trvaly dva dny a byly neveřejné.

Energetické Třebíčsko, Hospodářská komora Třebíč, Energoregion 2020 a OBK při JE Dukovany využily příležitosti a pozvaly uchazeče do Třebíče na setkání s místními firmami, zástupci obecních samospráv a obyvatelstva na společnou besedu připravenou jako „kulatý stůl“. Povedlo se uspořádat besedu s francouzskou EdF a korejskou KHNP. Kanadskoamerický Westinghouse se v termínu konání „site visit“ omluvil, ale setkání s ním bylo přislíbeno na konec října.

Téma rozhovorů a prezentací bylo zaměřeno na technický popis nabízeného projektu a možnosti uplatnění místních firem ve výstavbě a také očekávání uchazečů od spolupráce s regionem. Každého z kulatých stolů se v auditoriu zúčastnilo na 100 zájemců.

Francouzské EdF představilo modifikovaný projekt EPR 1200, který vychází z referenčního bloku EPR 1650, který je v provozu v Číně a dokončuje se ve Finsku a ve Francii. V nabízeném projektu jsou použity odzkoušené systémy reaktoru, parogenerátorů, čerpadel a dalších částí z referenčních bloků. EdF také počítá se zapojením místních firem do výstavby a uvedl, že již s některými firmami jednal.

Korejský KHNP přijel ve velkolepé sestavě cca 20 zástupců firem společností KHNP, KEPCO, Doosan a Daewo. Korejci budou nabízet model APR 1000. Projekt bude certifikován podle Požadavků evropských provozovatelů na nové jaderné reaktory (tzv. EUR).  Ve výstavbě budou uplatněny zkušenosti z bloků stavěných v Koreji a na jaderných reaktorech JE Barakah ve Spojených Arabských Emirátech. Dobrá zpráva je, že Korejci počítají s tím, že to, co lze vyrobit v Česku, bude vyrobeno v Česku. Třeba i turbína od Škoda Doosan.

Korejci připomenuli již dříve nastartovanou spolupráci s regionem ve formě podpory ledního hokeje (KHNP aréna v Třebíči), prázdninových brigád studentů, dodávku ochranných pomůcek při pandemii a třeba i dar pro třebíčskou nemocnici.

Zástupci samospráv při obou kulatých stolech hodnotili vysoce vstřícnost a otevřenost vystupujících a snahu nastartovat dlouhodobou spolupráci a být tak součástí profesního i společenského života regionu.

Uvědomíme-li si, že jde o spolupráci na minimálně osmdesát let, je tento první krok významný a zavazující.

Starosta Třebíče Pavel Pacal to konstatoval ve svém vystoupení: „Jsme na stejné lodi a jsem rád, že vidím upřímně nabízenou ruku ke spolupráci, ke které se také hlásíme“.

Tak teď jen vyhlásit výběrové řízení a pokračovat dál v nastavené cestě.

Aleš John

Předseda OBK při JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany