Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2021

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
OBK a starostové navštívili JE Zwentendorf a JE Krško

OBK a starostové navštívili JE Zwentendorf a JE Krško

1.11.2021

Nespuštěnou jadernou elektrárnu Zwentendorf v Rakousku a provozovanou elektrárnu Krško ve Slovinsku navštívila v říjnu skupina starostů z okolí JE Dukovany spolu se členy Občanské bezpečnostní komise při JE Dukovany. Cílem této poznávací cesty bylo seznámit se na místě s osudem postavené, ale nikdy nespuštěné jaderné elektrárny Zwentendorf a s JE Krško ve Slovinsku, která je v provozu podobně jako elektrárna v Dukovanech a má i podobné plány do budoucna.

JE Zwentendorf

V sedmdesátých letech minulého století naskočilo Rakousko na jaderný program a připravovalo výstavbu tří jaderných elektráren. První z nich byla JE Zwentendorf na Dunaji nedaleko Vídně. Postavil se zde v období 1971 – 1978 varný reaktor KWU Siemens o výkonu 600 MW. Těsně před zahájením zavážení paliva do reaktoru vyhlásila vláda po tlaku ekologických aktivistů a celostátní diskusi s nimi referendum o spuštění nebo nespuštění elektrárny. Výsledek byl tristní a většinou, o pouhých 0,47 % (cca 30 000 hlasů), se obyvatelstvo Rakouska rozhodlo jadernou elektrárnu nespustit a posléze formou zákona i odstoupit od jaderného programu. Investice byla zmařena a nyní je elektrárna udržovaná dílem jako informační centrum a dílem jako kulisa pro potenciální filmaře. Mnoho částí zařízení je na místě a vše je možné si osahat a prohlédnout.

 

JE Krško

V sedmdesátých letech řešilo Slovinsko a Chorvatsko svoji energetickou budoucnost a rozhodnutí padlo na jádro. V roce 1984 se u městečka Krško na řece Sávě spustil blok 700 MW s tlakovodním PWR reaktorem (dvou smyčkový tlakovodní reaktor fy Westinghouse). Elektrárna je vlastněna společně Slovinskem a Chorvatskem. Stejně jako JE Dukovany i NEK (Nuklearna elektrárna Krško) plánuje dlouhodobý provoz až na 60 let. Souhlas dozoru mají podmíněný bezpečnostním hodnocením stavu zařízení v roce 2023 a 2033. Odborníci v elektrárně vyměnili oba parogenerátory a horní blok reaktoru. Nyní budují úložiště radioaktivních odpadů, rozšiřují kapacitu bazénu skladování použitého paliva a začínají stavět mezisklad použitého paliva v suchých skladovacích kontejnerech (podobný máme v EDU i ETE). V uplynulých letech na elektrárně také realizovali řadu opatření po stress testech prováděných na všech elektrárnách po události v JE Fukušima (mezi nejvýznamnější patří seismické zodolnění, zálohování dieselgenerátorů nebo další linie havarijního napájení parogenerátorů.) 

Vláda Slovinska již dříve rozhodla o výstavbě nového bloku na lokalitě Krško. Zatím nebyly zahájeny žádné aktivity spojené s výstavbou. Měl by to být tlakovodní blok od firmy Westinghouse, tedy pravděpodobně AP 1000. Měl by nahradit stávající blok a pokrýt i deficit elektrické energie, který v budoucnosti nastane po odstavení uhelných elektráren.

Měli jsme možnost podívat se na vnější objekty elektrárny a také strojovnu. Celkový dojem z NEK, je pořádek, perfektní stav zařízení, jednoduchost a kompaktnost. Prostě dobrý projekt.

A nakonec jedna zvláštnost. Generální ředitel Kršské JE Stanislav Rožman je ředitelem od roku 1988 a je jím až dodnes. Jak my jsme to měli na EDU pestré, že?

 

 

Aleš John

OBK při JE Dukovany

Soubory ke stažení

JE Krško - prezentace elektrárny

 

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany