Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2022

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Ze zasedání OBK EDU

Ze zasedání OBK EDU

2.12.2022

Přímo v Jaderné elektrárně Dukovany proběhlo 23.11.20022 třetí zasedání Občanská bezpečnostní komise v letošním roce, Hlavním bodem programu byla informace o provozu elektrárny a představení nové virtuální reality v Informačním centru EDU.

Ředitel elektrárny Roman Havlín informoval OBK o detailech odstávek a průběhu provozu EDU za druhé pololetí. Poslední odstávka na bloku č. 3 byla ukončena 16.11. 2022. Souběžně v době odstávky pro výměnu paliva energetici na bloku  č. 2 také provedli opravu jedné z hlavních uzavíracích armatur.  Aktuálně jsou všechny čtyři bloky EDU v provozu a připraveny na zimní období.

 Zajímavá byla informace o protihavarijním cvičení, které bylo tentokrát vyhlášeno „utajeně a bez přípravy“ s námětem ukrytí personálu, tedy prověření postupů a znalostí zaměstnanců elektrárny v případě vyhlášení mimořádné situace. Málokterá JE ve světě si troufla na cvičení bez předběžné přípravy, tedy na ostro. Cvičení v JE Dukovany se povedlo a více než 1500 pracovníků se přesunulo na určená místa (havarijní kryty nebo shromaždiště). 

V rámci hodnocení provozu za uplynulých 11 měsíců roku jsou bezpečnostní ukazatele  dobré. V elektrárně došlo k jednomu pracovnímu úrazu zaměstnance EDU a 5 u dodavatelů. převážně se jednalo se o drobné úrazy jako je zakopnutí nebo uklouznutí. Výpustě vody i vzduchu, produkce odpadů a dávky personálu jsou dlouhodobě na zlomcích limitů. Vyzdvihuji 54 součinnostních zásahů jednotky hasičů EDU při zásazích v blízkém okolní elektrárny.

Slovem - OBK hodnotí provoz EDU v letošní roce jako bezpečný, bez porušení Limit a podmínek pro bezpečný provoz.

Po této pracovní části si členové OBK vyzkoušeli novou expozici Informačního centra EDU - virtuální třídimenzionální (3D) realitu - prohlídku JE Dukovany. Tento systém je nově instalovaný v Informačním centru a veřejnosti byl představený v posledním listopadovém týdnu.

Virtuální prohlídka JE Dukovany začíná po nasazení speciálních projekčních „brýlí“ a sluchátek vysvětlením štěpné reakce, ukázkou jaderného paliva a jeho zavezení do reaktoru. Vlastní reaktor si lze prohlédnout ze všech stran a úhlů přímo v prostoru reaktorového sálu, kde se návštěvníci díky speciálním brýlím virtuálně ocitnou. Následuje virtuální prohlídka blokové dozorny a řízení reaktoru a celé elektrárny. Přes sekundární část a turbíny, tedy přenosem na strojovnu výrobního bloku, prohlídka končí na vrcholu chladicí věže ve výšce 125 m, odkud si lze prohlédnout areál elektrárny a její okolí z ptačí perspektivy.

Určitě to stojí za to. Virtuální prohlídka EDU nadchne i tak zkušené jaderníky jako jsou členové Občanské bezpečnostní komise EDU. Je to skutečně pecka, neváhejte a objednejte se na virtuální exkurzi na www.cez.cz/dukovany.

 

Aleš John, předseda Občanské bezpečnostní komise při JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany