Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2023

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Blackout

29.8.2023

Blackout neboli tma venku je situace, kdy je přerušena dodávka elektrické energie.  Bouřky na Vysočině v posledních dnech nám naposledy připomněly, kdo je tady pánem. A tak jsme si situaci, kdy nejde proud, mohli zažít. Fučelo opravdu řádně a mimo polámaných stromů se vítr pustil i do elektrického vedení a byla najednou tma jako v pytli.

Můžeme se na takový výpadek v trvání hodin nějak připravit? Myslel jsem si, že ano, ale vždy se nějaká chybička vloudí.  A to ještě letní výpadek je přeci jen milostivější než zimní.

Asi se nám podaří najít baterku, nebo svíčku. Já mám v záloze baterku a petrolejku.

Nevíme co se děje, cvakáme jističi, ale pořád je tma. Kdo má rádio na baterky zjistí, že to není plošný celostátní výpadek. Běžné radiové stanice jen informují, že je bouřka.  Připomínám, že kdo má autorádio, má ho napájené z baterky v autě. Ten, komu funguje internet, dozví se na webu elektrárenské společnosti, co se děje a jak dlouho problém asi bude trvat. Poskytovatel internetu má zálohování a „vysílá“ a dodavatel elektřiny poměrně rychle uveřejní informace, co se děje. Máte-li „připojovací krabičku“ k internetu napájenou z baterky, jste za vodou.

Nejde lednička a netopí topení, voda se neohřívá. Já mám vařič na propan butan, tak si můžu aspoň uvařit kafe. S ledničkou je to horší, ale když ji nebudeme moc často otvírat, setrvačností vydrží pár hodin. Kotel nejde, ale teplá voda zůstává v bojleru a musíme se smířit, že se budeme mýt ve studené.

Nevím, jak je to v jiných vesnicích, ale náš starosta posílá všem SMS, že je výpadek dodávky elektřiny, proč se tak stalo a jak dlouho to asi potrvá. Informovanost tak významně přispívá k zachování klidu a omezuje případná unáhlená či nesprávná jednání.

Nedávný výpadek trval asi pět hodin, a to se dá s černou hodinkou vydržet.  S přicházející změnou klimatu lze podle některých prognóz extrémní vlivy počasí očekávat i v našich podmínkách. Lokální výpadky dodávky elektřiny se většinou podaří odstranit docela rychle, což jsme si nyní ověřili.  Pokud však potřebujete z jakýchkoliv důvodů skutečně nepřerušenou dodávku elektrické energie, je možná na místě přemýšlet o nějakém alternativním záložním zdroji napájení.

Pořád totiž platí heslo „kdo je připraven, není zaskočen“.

Přeji pěkný zbytek léta.

Aleš John, OBK při JE Dukovany

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany