Občanská bezpečnostní komise při jaderné elektrárně dukovany

Naše činnost - 2021

2024 / 2023 / 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
Jak pokračuje projekt NJZ v lokalitě Dukovany?

Jak pokračuje projekt NJZ v lokalitě Dukovany?

To bylo tématem dalšího setkání z pravidelných setkání se zástupci regionu JE Dukovany a OBK, které se uskutečnilo v úterý 25. května, on-line formou se zástupci společnosti EDU II, a.s., a JE Dukovany.

On-line zasedání OBK - 21.4.2021

On-line zasedání OBK - 21.4.2021

První zasedání Občanské bezpečnostní komise při JE Dukovany se vzhledem k epidemické situaci a platným opatřením uskutečnilo formou on-line ve středu 21.4.2021.

Jaderná bezpečnost - první bariéra

V únorovém příspěvku jsme zopakovali celkový pohled na jadernou bezpečnost. Řekli jsme si, že jedním ze základních principů jak dosahovat jadernou bezpečnost, je princip technologických bariér. Radioaktivní látky v jaderné elektrárně vznikají a jsou, o tom není pochyb. My radioaktivitě zabráníme, aby se šířila tam, kam nemá, systémem bariér. Prostě dáme „radioaktivitě“ do cesty sofistikované technologické přepážky. Minule jsme se zaměřili na druhou bariéru, kterou je primární okruh reaktoru a způsoby její kontroly.  Dnes si povíme o první bariéře, kterou je vlastní palivo a hermetické pokrytí palivového proutku.

Jak to vidí Jaroslav Míl - v rozhovoru s předsedou OBK Alešem Johnem

Jak to vidí Jaroslav Míl - v rozhovoru s předsedou OBK Alešem Johnem

Vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Ing. Jaroslava Míla, MBA nemusíme čtenářům webových stránek OBK představovat. Jeho vystoupení jsou často citována i na těchto stránkách.  Proto jsem s radostí uvítal jeho nabídku, odpovídat na všetečné otázky abonentů ČNN a čtenářů webu, zaměřené zejména na souvislosti kolem výstavby  nového jaderného bloku.

Můj záměr je v pravidelném sloupku pokládat Jaroslavu Mílovi otázky na které chceme znát jeho názor. Úkol je to nelehký, ale jak říká klasik: „ malý kdo malý má cíl a sláb ten, kdo ztratil v sebe víru“. Začneme formátem jedna otázka - jedna odpověď a uvidíme, jestli je to vhodné, či  budeme-li tento formát  modifikovat. 

pozn. Odpovědi na dotazy jsou postupně doplňovány chronologicky.

 

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vydal povolení k umístění dvou jaderných bloků v lokalitě Dukovany

SÚJB tak rozhodl v pondělí 8. března 2021v souladu s ustanovením § 9 odst. 1 písm. a) zákona č. 263/2016 Sb., atomový zákon a vydal povolení k umístění dvou jaderných bloků v lokalitě Dukovany.

Jaderná bezpečnost – opakování

Jaderná bezpečnost – opakování

Téma bezpečnost jaderných reaktorů jsme v tomto sloupku již několikrát probírali.  Nicméně znalostí není nikdy dost a opakování snad také neškodí. Takže znovu několik poznámek k bezpečnosti, a to ve světle aktuálního dění na JE Dukovany.

Jaderná energetika na přelomu roku

Poslední loňský sloupek byl věnován provozu EDU v roce 2020. Dnes přidám ještě další informace z české jaderné branže a také informaci, jak vypadá jaderný svět začátkem roku 2021.

ekoregion 2020 ekoregion 5 Dukovany Rouchovany SÚRAO JE Dukovany